Pravosuđe

Opet se trese Amerika: Smjenili odvjetnika koji je istraživao Trumpa

Kritičari ocjenjuju da je ministar pravosuđa William Barr smjenom nastoji politički pogodovati predsjedniku Trumpu te time umanjuje neovisnost pravosuđa.
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2020. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni odvjetnik Geoffrey Berman koji je istraživao osobnog odvjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da neće odstupiti s dužnosti pošto ga je administracija naprasno smijenila, prenose agencije u subotu, piše Hina.

Kritičari ocjenjuju da je ministar pravosuđa William Barr smjenom nastoji politički pogodovati predsjedniku Trumpu te time umanjuje neovisnost pravosuđa.

Berman, državni odvjetnik za Manhattan u New Yorku, rekao je da je odluku o "odlasku s dužnosti" doznao iz medija.

Barr nije naveo razloge smjene i najavio je da će Bermana naslijediti Jay Clayton.

Berman je bio zadužen za procesuiranje nekih suradnika američkog predsjednika Donalda Turmpa otkako je preuzeo dužnost 2018. godine.

Među nijma je i bivši Trumpov osobni odvjetnik Michael Cohen, koji je služio zatvorsku kaznu jer je lagao svjedočeći u Kongresu te zbog porezne prevare u izbornoj kampanji.

Bermanov ured također je nadzirao istragu o Rudyju Giulianiju, koji je sadašnji Trumpov osobni odvjetnik.

Berman je vodio i istragu o pokojnom financijeru Jeffreyu Epsteinu, optuženom za spolno zlostavljanje maloljetnica te je ranije ovaj mjesec optužio britanskog princa Andrewa da "zatvara vrata" istrage o tom slučaju.

Berman je dao izjavu u kojoj kaže da ne "kani dati ostavku" te da će to učiniti kada Kongres potvrdi njegova nasljednika.

Kopirati
Drag cursor here to close