Hrvatska

Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

Poplavljeni su gradovi na obali od Dubrovnika do Rijeke, jako jugo i kiša izazvali su materijalne štete na objektima duž obale.
Vijesti / Svijet | 13. 11. 2019. u 10:35 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olujno nevrijeme praćeno kišom i jakim jugom pogodilo je većinu priobalnih gradova u Hrvatskoj, od južnog dijela Jadrana, na kojem je more nošeno jugom poplavilo Dioklecijanove podrume u Splitu, do Rijeke, gdje se more izlilo na tržnicu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) bilježi stanje na terenu s nevremenom koje je započelo nanositi prve štete jučer, 12. studenog oko 11,30 na južnom dijelu Hrvatske odakle su se kiša i jako jugo tijekom dana pomicali prema sjeveru Hrvatske, prema Istri.

Foto: Anadolija / Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

Nema dojava o ozlijeđenim osobama, a materijalne štete još uvijek nisu utvrđene, izvijestio je MUP RH.

Iz poplavljenih podruma Dioklecijanove palače, zaštićenog spomenika u Splitu, cijelu noć su pumpe crpile vodu, a vatrogasci su se u ranim jutarnjim satima pridružili u ispumpavanju službama održavanja.

Foto: Anadolija / Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

Jako jugo koje je u okolici Dubrovnika puhalo preko 140 km/h izazvalo je izlijevanje mora na obale velikog broja priobalnih gradova na Jadranu, sve do Istre.

Jako nevrijeme zabilježeno je u Trogiru i Kaštelama.

Nevrijeme koje traje jučer od 11.30 sati, izvijestio je MUP RH, izazvalo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Zaprimljene su dojave o odronima na prometnice, rušenju stabala i grana te stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Primljeno je i nekoliko dojava o oštećenjima na stambenim zgradama i drugim objektima.

Foto: Anadolija / Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

Tako su poplave nastale od jake kiše i plime koju je izazvalo olujno jugo zabilježene u Rijeci, na riječkoj tržnici zbog vjetra je došlo do dizanja mora. Nevrejeme je napravilo štetu i u Šibeniku, Zadru, Splitu, Omišu te u drugim mjestima na obali i otocima.

Poplavljeni su brojni objekti uz obalu, stradali su ili su oštećeni brodovi i čamci vezani na pristaništima.

Foto: Anadolija / Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

Porušeni su telefonski stupov, stupovi električne mreže te stabla i grane u više naselja zbog velike razine plime, na Lapadskoj obali, more došlo do ulaza u kuće koje se nalaze uz rivu.

Prognostičari najavljuju kako će se vrijeme smiriti tijekom dana, ali kiša koja pada i na kontinentalnom dijelu Hrvatske ponovno praćena vjetrom, pojačat će se početkom vikenda.

Kopirati
Drag cursor here to close