Postrožili mjere

Ograničenje kretanja produženo do 7. lipnja u Buenos Airesu

Mjere izolacije, koje su trebale završiti u nedjelju, uvedene su 20. ožujka, no dužnosnici su ih u nekim dijelovima zemlje ublažili.
Vijesti / Svijet | 24. 05. 2020. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentinska vlada je u subotu za Buenos Aires produžila mjere ograničenja kretanja do 7. lipnja i postrožila neke prethodne ublažene mjere zbog stalnog rasta broja novozaraženih u glavnom gradu posljednjih dana,.

Vlasti će pojačati nadzor prometa između prijestolnice i provincije Buenos Airesaa, područja s drugom najvećom koncentracijom slučajeva zaraze u zemlji, rekao je predsjednik Alberto Fernandez na konferenciji za tisak koju je prenosila televizija, piše Hina.

Poslovne aktivnosti u nekim od najnapučeniih četvrti grada i pristup javnom prijevozu također će biti reducirani. Nekim gospodarskim djelatnostima je u prethodnom produženju mjera izolacije bilo dopušteno da se ponovno pokrenu no sada će se morati ponovno zatvoriti.

Mjere izolacije, koje su trebale završiti u nedjelju, uvedene su 20. ožujka, no dužnosnici su ih u nekim dijelovima zemlje ublažili. Argentina je zabranila komercijalne letove do 1. rujna, što je jedna od najstrožih mjera za putovanja uvedenih u svijetu tijekom pandemije.

U subotu je Argentina zabilježila 704 nova slučaja zaraze, što je u toj zemlji jedno od najvećih povećanja broja zaraženih u danu otkako je počela pandemija. Do sada je u Argenitini zabilježeno 11.353 slučajeva zaraze, većinom u Buenos Airesu gdje su posebno teško pogođene najsiromašnije četvrti, pokazuju službeni podaci, Do sada je u toj zemlji od covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, umrlo 445 osoba.

Fernandez je rekao da je rast broja zaraženih bio glavni čimbenik u donošenju odluke o produžetku mjera izolacije u Buenos Airesu, gdje je zabilježeno 87 posto svih novih slučajeva zaraze u posljednja dva tjedna.   "Dobro nam ide i zahvaljujem svima, no još se mnogo mora učiniti", rekao je Fernandez.

Argentina još uvijek ima manji broj zaraženih i smrtnih slučajeva uslijed covida-19 nego većina zemalja u regiji gdje je pandemijom posebice pogođen Brazil koji ima drugi najveći broj slučajeva zaraze u svijetu, 347.398, i 22.013 smrtnih slučajeva.

Brazil je u subotu zabilježio novih 965 smrtnih slučajeva uslijed zaraze novim koronavirusom, no vjeruje se da je stvaran broj slučajeva zaraze i umrlih veći od službenih brojeva koje iznosi vlada jer ta zemlja još nema dovoljno kapaciteta za provedbu testiranja, piše Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je u petak da je "novi epicentar" pandemije covida-19 postala Južna Amerika i istaknula da je Brazil posebno teško pogođen širenjem te bolesti. Stanje u Južnoj Americi se pogoršava, rekao je Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredna stanja i ocijenio da je "Južna Amerika na neki način postala novi epicentar bolesti".

Kopirati
Drag cursor here to close