Поддержка Младича

Oglasila se i Rusija povodom presude Mladiću

Zaharova je dodala i da Tribunal nije ispunio ni osnovne principe poštovanja fundamentalnih prava na život i pružanja medicinske pomoći onima kojima se sudi.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2017. u 22:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je presuda zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavak politizirane linije rada Haškog suda zasnovane na antisrpskom tumačenju događaja devedesetih godina prošlog stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je rekla, takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine, već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

Objektivno govoreći, kako je ocijenila, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine tog zločine, štoviše, selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince usprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život.

Slijedeći Haški tribunal, istaknula je Zaharova, istu stvar načinio je i Sud Bosne i Hercegovine koji nije uvideo zločine ratnog zapovjednika armije BiH Nasera Orića, čiji su borci iz Srebrenice između 1992. i 1994. godine vršili napade na srpske civile.

''Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića što je osoblje UN- držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardiranjem bespravno provodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije“, naglasila je ona i dodala da je u tim napadima poginulo mnoštvo civila i djece, a da nitko na Zapadu zbog toga nije odgovarao.

Zaharova je dodala i da Tribunal nije ispunio ni osnovne principe poštovanja fundamentalnih prava na život i pružanja medicinske pomoći onima kojima se sudi, te je podsjetila da s tim u vezi Mladiću u maju ove godine nije bilo dozvoljeno da doputuje u Rusiju na liječenje, usprkos tome što je Moskva dostavila sve neophodne garancije.

''Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi, povodom nastavka procesa Mladića, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesionalni i bez predrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu“, zaključila je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close