Rat u Siriji

Ofanziva Sirijske vojske na jugu Idliba

Sirijska vojska stigla je na svega pola kilometra od zapadnog ulaza u grad Khan Shaykhun, a uskoro bi mogle presjeći i autoput M5 koji se proteže od Halepa do Damaska.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2019. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz podršku ruskih zračnih snaga i kršeći sporazum o prekidu sukoba, vojne snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nastavljaju operacije na jugu Idliba i približile su se gradu Khan Shaykunu.

Assadove snage su u proteklih nekoliko dana zauzele nekoliko sela i kota na sjeveru Hame i na jugu Idliba, a riječ je o dvije sirijske provincije koje čine deeskalacijsku zonu za civile.

Tako su režimske snage stigle na svega pola kilometra od zapadnog ulaza u grad Khan Shaykhun, a uskoro bi mogle presjeći i autoput M5 koji se proteže od Halepa do Damaska.

Khan Shaykhun je jedan od najmnogoljudnijih gradova u Idlibu, a režimske snage su u travnju 2017. godine izvele i kemijski napad u tom mjestu i ubile više od 100 civila, piše turska novinska agencija Anadolija.

Svega desetak kilometara od tog grada smješteni su i kontrolni punktovi Turskih oružanih snaga koji su postavljeni shodno sporazumu o deeskalacijskoj zoni.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri milijuna stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvom Turske i Rusije, u Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. 

Shodno dogovoru, opozicijske snage su u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji, piše Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close