1 od 5 milijuna

Održan deveti mimohod protiv Vučića u Beogradu

Prosvjedi se proširili na dvadesetak gradova Srbije
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2019. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu i još nekoliko gradova Srbije u subotu navečer je održan deveti prosvjedni mimohod „1 od 5 milijuna“ protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ispred čijeg su ureda prosvjednici priredili performans „Ostavite pisma za Vučića“ s porukama čime su nezadovoljni i zašto prosvjeduju.

Prosvjed je počeo okupljanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta gdje je profesorica tog fakulteta Marija Bogdanović poručila da je broj akademskih djelatnika i sveučilišnih profesora i suradnika koji podržavaju prosvjede sve veći, unatoč prošlotjednim tvrdnjama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića da na proglasima potpore „nema ozbiljnih imena“.

Slobodumni građani nezadovoljni

Bogdanović je istaknula da se ispred Filozofskog već pet desetljeća okupljaju slobodumni građani da iskažu svoje nezadovoljstvo stanjem u društvu.

„Slobodan čovjek je uvjet za formiranje slobodnog, demokratskog društva“, poručila je Bogdanović, naglasivši kako „slobodni građani žele živjeti u organiziranom, a ne u zatvorenom društvu“.

''Broj sveučilišnih suradnika i znanstvenika, javnih ličnosti iz kulturnog života koji pružaju podršku ovim prosvjedima rapidno raste širom zemlje, a imamo i podršku kolega iz inozemstva'', rekla je Bogdanović.

Ona je ocijenila da se u Srbiji živi „u društvu u kojem nestručni vode institucije, a obrazovani i stručni napuštaju zemlju“, društvu „u kojem se osobna karta pri zaposlenju zamjenjuje partijskom knjižicom i kupljenom diplomom“.

Glazbenik i pisac Marko Šelić Marčelo rekao je prosvjednicima da ga je na ulicu izvela „građanska dužnost, čast i sloboda“, a predsjedniku Srbije poručio da ne dijeli ljude koji „postaju puni mržnje“.

Tlačitelji i tlačeni

''Tvoj svijet se dijeli na tlačitelje i tlačene, svemoćne i nemoćne, kabadahije i poslušne, jer si cijeli život to radio - dijelo ljude i huškao ih jedne na druge. Zamišljaš da je društveno uređenje selo Štrumpfova, jedan isti da je glavni, a ostali mu ljube skute“, poručio je Marčelo predsjedniku Vučiću.

Tijekom prosvjedne šetnje povorka se na nekoliko minuta zaustavila ispred zgrade ureda srbijanskog predsjednika gdje je priređen performans „Ostavite pisma za Vučića“

Povorka se dulje zadržala ispred Radio-televizije Srbije (RTS) i uz burna negodovanja, baklje i zviždaljke zatražila povlačenje direktora RTS-a urednika informativnog programa Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, uz zahtjev da prestanu biti servis vlasti i postanu „servis građana i istine“.

Ulazna vrata RTS prelijepili su plakatima na kojima su u jedan lik spojena lica direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i vlasnika komercijalne provladine televizije Pink Željka Mitrovića.

I večerašnji prosvjed završen je bez incidenata, a policija je regulirala promet zatvarajući središnje ulice kojim se kretala prosvjedna povorka.

Građanski prosvjedi održani su i u Kragujevcu, Prokuplju, Jagodini i Kuli, a po prvi put od početka prosvjeda 8. prosinca ovog su tjedna prosvjedovali i građani sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, premda ih se, po izvješćima beogradskih medija, okupilo tek stotinjak.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca prošle godine pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

1 od 5 milijuna

Nakon što je srbijanski predsjednik Vučić poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, a on neće udovoljiti njihovim zahtjevima te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavljeni  pod sloganom „1 od 5 milijuna“.

Prosvjede je u međuvremenu poduprlo nekoliko stotina sveučilišnih profesora, suradnika i znanstvenih radnika sveučilišta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a ministar obrazovanja Mladen Šarčević omalovažio je tu potporu ocijenivši kako među potpisnicima „nema mnogo ozbiljnih imena“, što je izazvalo revolt i sveučilišnih profesora i studenata koji su se počeli pridruživati prosvjedima.

Prosvjedi su se iz tjedna u tjedan proširili na dvadesetak gradova u Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close