Ovih dana

Odlazak May kao cijena dva poraza u parlamentu

Reuters piše da se od May očekuje da u srijedu do kraja dana najavi datum svog odlaska kao cijenu za dva poraza u parlamentu.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2019. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnici britanske premijerke Therese May razmatraju vremenski okvir za njezinu moguću ostavku, no izgledno je da će odgoditi objavu sve dok ne završi i treće glasanje o njenom dogovoru o Brexitu u parlamentu, piše u srijedu Financial Times.

Poraz za porazom

Navodno postoji dogovor da će May najaviti svoj odlazak kada i ako euroskeptični parlamentarci u njenoj Konzervativnoj stranci podrže njen dogovor te on bude izglasan u parlamentu.

Reuters pak piše da se od May očekuje da u srijedu do kraja dana najavi datum svog odlaska kao cijenu za dva poraza u parlamentu. 

Kaos u Britaniji oko Brexita mogao bi Theresu May koštati premijerske fotelje, dodaje ta agencija.

Očekuje se da će ona tijekom dana održati govor iza zatvorenih vrata pred stranačkim Odborom 1922.

Parlamentarci raspravljaju

Britanski parlamentarci u srijedu počinju glasati o alternativama za Brexit dok May pokušava zadržati kontrolu nad procesom izlaska iz Europske unije i nad svojom vlastitom strankom.

Parlamentarci su izglasali u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije zbog nemogućnosti dogovora o tome kako bi zemlja trebala provesti rezultate referenduma iz 2016. kada je 52 posto glasača reklo da želi izlazak iz EU-a.

Početak rasprave o tzv. indikativnim glasovima očekuje se oko 15 sati, a glasanje će se održati kasnije u srijedu.

Među mogućnostima nalazi se drugi referendum o Brexitu, dogovor May i Europske unije, te sporazum koji bi Britaniju ostavio u bliskom odnosu s EU-om.

Do konačnog rezultata neće se vjerojatno doći u srijedu, s obzirom na broj predloženih alternativa. Drugi krug glasanja očekuje se u ponedjeljak.

Ili-ili

Čelnici EU su dali dvije opcije Theresi May na summitu 21. i 22 ožujka.

Ili će britanski zastupnici ovog tjedna izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno izaći iz EU, uz odgodu do 22. svibnja, ili će sporazum biti odbačen, i London će do 12. travnja predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu koja će ga obvezati da organizira europske izbore krajem svibnja, navodi Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close