Loše

Odgovor Birtanije na pandemiju među najgorim u povijesti

U izvještaju koji su sastavili dvojica nekadašnjih ministara navodi se da je "fatalističkim" pristupom članova administracije i znanstvenika iznošene pretjerano visoke brojke umrlih.
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2021. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početni odgovor britanske administracije na pandemiju virusa korona bio je jedan od najtežih neuspjeha u sektoru javnog zdrastva, navodi se u izvještaju Odbora za znanost i tehnologiju i zdravstvenu i socijalnu pomoć britanskog parlamenta.

U izvještaju koji su sastavili dvojica nekadašnjih ministara navodi se da je "fatalističkim" pristupom članova administracije i znanstvenika iznošene pretjerano visoke brojke umrlih.

U izvještaju se napominje da je kriza otkrila "velike propuste u mašineriji vlasti" jer državna tijela nisu razmjenjivala informacije od ključne važnosti a naučnim savjetima nedostajala je transparentnost, informacije od međunarodnih stručnjaka.

"Britanija je na početku pandemije prošla mnogo gore od ostalih država, djelomično zbog grupnog razmišljanja i namjerno sporog i postepenog pristupa. Britanija je među prvima razvila test na Covid 19 ali je `ispustila` to vodstvo i pretvorila ga u trajnu krizu", ističe se u izvještaju.

Prema navodima u izvještaju, posljedice su bile duboke "jer za zemlju sa stručnjacima svjetske klase za analizu podataka suočavanje sa najtežom zdravstvenom krizom bez ikakvih informacija za obradu je nezamisliv propust".

Britanski dnevnik "Guardian" podsjeća da premijer Boris Johnson nije naredio potpunu blokadu do 23. ožujka prošle godine ili dva mjeseca nakon što se odbor znanstvenih savjetnika sastao radi razgovora o krizi.

Izvještaj je zasnovan na izjavama više od 50 svjedoka, uključujući i bivšeg ministra zdravlja Matta Hancocka, glavnih znanstvenika i medicinskih savjetnika vlasti i vodećih članova radne grupe za ciejpljenje i državne zdravstvene službe za praćenje i testiranje, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close