Blair

'Odgoda Brexita je neizbježna'

"To je neizbježno, štogod da se učini ... Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Europom o uvjetima produžetka", rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2019. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgoda Brexita sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili dogovor Therese May o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije.

"To je neizbježno, štogod da se učini ... Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Europom o uvjetima produžetka", rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.

Istodobno, čelnik Konzervativne stranke premijerke Therese May, Brandon Lewis, poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Europskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodni trgovinskih dogovora nakon Brexita.

Lewis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o Brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU.

"Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti ... jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te neovisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a", ustvrdio je za radio BBC.

"Danas se zbiva širok raspon susreta između ministara i kolega donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći", kazao je čelnik britanskih konzervativaca.

Odgoda krajnjeg roka planiranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije 29. ožujka ima smisla samo ako London iznese planove o nastavku cijelog procesa nakon što su britanski zastupnici odbili nacrt dogovora o Brexitu, rekao je njemački konzervativac Manfred Weber u četvrtak za njemački radio.

"Aktualna pitanja samo se odgađaju ako kupujete vrijeme. Prečesto smo to činili proteklih mjeseci i godina", ustvrdio je Weber, koji se ove godine natječe za mjesto predsjednika Europske komisije, za Radio Deutschlandfunk.

"Recite nam što želite. Onda ćemo biti spremni pregovarati", rekao je.

Prethodno je britanska premijerka Theresa May pozvala u srijedu navečer zastupnike da zajedno nastave raditi na Brexitu, nedugo nakon što je u parlamentu preživjela glasanje o povjerenju vladi, te je istaknula kako će "vlada nastaviti raditi na tome da ispoštuje odluku birača o Brexitu".

May je predložila niz sastanaka s parlamentarcima i stranačkim čelnicima kako bi odlučili što i kako dalje. Sastanci su trebali početi već iste večeri.

Zastupnici su u srijedu navečer izglasali povjerenje konzervativnoj premijerki, unatoč tome što je dan ranije njezin plan za Brexit pretrpio povijesni poraz.

May sada ima rok do ponedjeljka da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

Zastupnici su uvjerljivom većinom u utorak navečer odbacili premijerkin plan za Brexit, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

Kopirati
Drag cursor here to close