Svađa oko jezika

Odbijen zahtjev Rusije za sastankom Vijeća sigurnosti UN-a o jeziku u Ukrajini

Veleposlanik Nebenzia oštro je kritizirao zakon o jeziku koji zahtijeva korištenje ukrajinskog jezika u vladi i medijima. Ruski se također široko govori u Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 21. 05. 2019. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europljani i Amerikanci su u ponedjeljak blokirali sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o jeziku u Ukrajini, koji je tražila Rusija na dan stupanja na dužnost novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zeleneskija.

Protiv sastanka se izjasnilo šest zemlja, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Poljska, Belgija i Sjedinjene Države. Pet zemalja je glasovalo za sastanak i to Rusija, Kina, Južnoafrička Republika, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, a četiri su bile suzdržane Indonezija, Bjelokosna Obala, Peru i Kuvajt, prenosi AP.

U pismu krajem prošlog tjedna ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia je tražio održavanje tog hitnog sastanka i spomenuo ukrajinski zakon o korištenju ukrajinskog kao nacionalnog jezika, u čemu Moskva vidi direktno kršenje duha i slova odredbi sporazuma iz Minska iz 2015. koje su potvrđene rezolucijom UN-a.

Taj zakon, koji treba stupiti na snagu sredinom jula, je 25. travnja izglasao parlament i već tada ga je Rusija osudila. Zakon proširuje kvote ukrajinskog jezika u audio-vizuelnim medijima, prenosi Fena.

Veleposlanik Nebenzia oštro je kritizirao zakon o jeziku koji zahtijeva korištenje ukrajinskog jezika u vladi i medijima. Ruski se također široko govori u Ukrajini.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Volodymyr Yelchenko izjavio je kako "ovo nije najbolji način za uspostavljanje kontakata između Rusije i Ukrajine".

Kopirati
Drag cursor here to close