Naoružana Srbija

Američki general pita Srbiju: Od koga se vi branite?!

"Pitam se čemu li ovi sustavi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani?'', komentirao je američki general nabavku naoružanja Srbije od Rusije.
Vijesti / Svijet | 23. 02. 2020. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pitam se čemu li ovi sustavi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji", komentirao je američki general Frederick ''Ben'' Hodges nabavku ruskog PZO sustava Pancir.

Srbija je od Rusije jučer dobila dva od šest sustava za protuzračnu obranu "pancir S1" koji su avionom dopremljeni na aerodrom Batajnicu (Aerodrom Pukovnik-pilot Milenko Pavlović). Nije poznato koliko je Srbija platila ovaj sustav. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sustav košta između 13 i 14,6 milijuna dolara, u ovisnosti od verzije, piše Glas Amerike

General Hodges rekao je kako bi Srbija na mnogo bolji način mogla da potroši ova novčana sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. "Umjesto što kupuje skupe oružane sustave protiv nepostojećih prijetnji iz zraka". 

''Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune ovisnosti od Rusije", rekao je ovaj general koji je inače bio glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi.

Srbija, kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, održava bliske odnose sa Rusijom, državom koja je na meti međunarodnih sankcija zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krim i uloge koju ima u proruskoj pobuni na istoku Ukrajine.

Srbija je istovremeno i aktivna članica Partnerstva za mir (programa vojne suradnje pod okriljem NATO-a) i potpisnica Sporazuma o vojnoj suradnji Srbije i Rusije iz 2013. godine.

U posljednje tri godine iz Rusije je Srbiji dopremljeno šest polovnih aviona MIG 29, dva nova ruska helikoptera Mi-17, po trideset tenkova T72 S i oklopnih vozila BRDM 2. Istovremeno, Srbija je od Rusije kupila pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M.

Kopirati
Drag cursor here to close