Hrvatska

Od 2020. uvodi se elektronski nadzor zatvorenika

Elektronički nadzor zatvorenika, o kojem se već podosta govorilo i pisalo, od iduće bi godine trebao biti u funkciji.
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2019. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon 18 godina mijenja se Zakon o izvršavanju kazne zatvora, a nacrt koji sadrži nekoliko značajnih novosti od subote je u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ministarstvo pravosuđa, piše list, izdvojilo je dvije upute koje je dao radnoj skupini za izradu novog propisa. Jedna se odnosi na ugrađivanje pretpostavki za uvođenje elektroničkog nadzora zatvorenika, a druga je skraćivanje vremena od pravomoćne presude do početka izdržavanja kazne. Sadašnja praksa bilježi učestale slučajeve da prođe i po godinu dana od presude do odlaska u zatvor.

Elektronički nadzor zatvorenika, o kojem se već podosta govorilo i pisalo, od iduće bi godine trebao biti u funkciji. Novac za opremu, kaže pomoćnica ministra za zatvorski sustav, Jana Špero, osiguran je iz norveških fondova, u ukupnom iznosu 2,1 milijun eura.

Ovakav nadzor primjenjivat će se na zatvorenike na uvjetnom otpustu, a narukvica, odnosno nanožnica će u svakom trenutku odašiljati lokaciju zatvorenika. Kada se implementira sustav za elektronički nadzor, moći će se napraviti i daljnji korak, a to je njegovo korištenje u slučajevima istražnog zatvora. No, za tu primjenu bit će potrebne izmjene Zakona o kaznenom postupku, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close