Nepovoljne prilike

Snijeg i led otežavaju život, obustavljeno i cijepljenje u Španjolskoj

Španjolsku je zadesila najintenzivnija snježna oluja u posljednjih 50 godina.
Vijesti / Svijet | 11. 01. 2021. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski glavni grad Madrid pokušava se oporaviti nakon snijega koji je tijekom vikenda paralizirao velike dijelove središnje Španjolske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Španjolsku je zadesila najintenzivnija snježna oluja u posljednjih 50 godina. Uz nagli pad temperatura u ponedjeljak, mraz i snijeg, koji je u nekim urbanim područjima dostigao i više od 50 centimetara, vlasti pozivaju ljude da izbjegavaju kretanje, osim bitnih izlazaka iz domova.

Kretanje po skoro 700 puteva i dalje je otežano, a na otprilike polovini njih su potrebne zimske gume ili lanci.

U Madridu vlasti pozivaju građane da izbjegavaju koristiti nekoliko traka koje su civilna zaštita i vojni bataljuni uspjeli očistiti za vozila hitne pomoći.

Mnogo glavnih gradskih usluga obustavljeno je u ponedjeljak, iako su se neki supermarketi i kiosci otvoreni prvi put u tri dana.

Nepovoljne vremenske prilike odrazile su se i na zdravstveni sektor pa je obustavljeno cjepljneje. U čišćenju snijega ispred bolnica pomaže vojska.

Na aerodromu, koji je bio zatvoren od petka navečer, realizirano je desetak letova i očekuje se da će u potpunosti nastaviti s radom "tijekom ponedjeljka", rekao je ministar prometa Jose Luis Abalos.

Novi kontigent od 350.000 doza vakcine Pfizer-BioNTech koju je Španjolska u ponedjeljak trebala primiti na aerodromu u Madridu morao je biti preusmjeren u sjeverni grad Vitoriju.

Škole su u ponedjeljak zatvorene u regijama Castilla La Mancha, Madridu i mnogim drugim područjima Španije.

Najmanje četiri osobe umrle su od poplave ili niskih temperatura koje je donijela oluja Filomena. Mećava je također zarobila u vozilima preko 1.500 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close