Apelacijski sud

Oborena presuda za „državni udar“ u najpoznatijem sudskom procesu u Crnoj Gori

Cijeli postupak, odlučeno je, vraća se na početak pred novim vijećem Višeg suda u Podgorici.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2021. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski Apelacijski sud ukinuo je u petak prvostupanjsku presudu za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016., kojom je 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore osuđeno na ukupno 67 godina zatvora.

Vijeće Apelacijskog suda "ukinulo je prvostupanjsku presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba kaznenog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostupanjskoj presudi, kako u odnosu na postojanje kaznenih djela za koje su optuženi proglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u odluci Apelacijskog suda Crne Gore.

Cijeli postupak, odlučeno je, vraća se na početak pred novim vijećem Višeg suda u Podgorici, dok je pritvor ukinut umirovljenom generalu srpske žandarmerije Bratislavu Dikiću, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na osam godina zatvora.

Nepravomoćnom presudom podgoričkog Višeg suda osuđeni su, između ostalih, ruski državljani Eduard Šišmakov na 15 i Vladimir Popov na 12 godina zatvora, dok su po pet godina zatvora dobili čelnici oporbenog proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević. Navedeno je da svi okrivljeni imali zadatke koji su trebali rezultirati nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori na izborima u listopadu 2016. i proglašenjem pobjede Demokratskog fronta na izborima kako bi se spriječilo priključenje Crne Gore NATO-u.

Nitko od optuženih nije priznao djela za koja se tereti, već su navode optužnice okarakterizirali montiranim političkim procesom.

Glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva Saša Sinđelić, na osnovu čijeg svjedočenja je osuđena ova 14-očlana grupa, izručen je u listopadu 2019. Hrvatskoj, koja ga potraživala zbog izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Vukovaru kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog kaznenih djela teškog ubojstva i teške krađe.

Crnogorsko „suđenje stoljeća“, kako su ga mediji nazvali, trajalo je godinu i pol uz direktne prijenose iz sudnice na svim nacionalnim televizijama i po mnogo čemu je bilo svojevrsni sudsko-političko-medijski spektakl, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close