Diskriminacija

Oboljelom od HIV-a 2700 eura odštete zbog odbijanja u zubnoj ambulanti

''Takva je presuda od velike važnosti za kreiranje buduće sudske prakse: prvi je put osuđen zdravstveni djelatnik koji je diskriminirao pacijenta zbog zaraze HIV-om''
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2019. u 14:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska stomatologinja odbila je primiti pacijenta koji joj je priznao da se liječi od infekcije HIV-om, nakon čega mu je morala platiti 2700 eura odštete zbog diskriminacije poslije pravomoćne presude višeg suda u Mariboru, prve takve u Sloveniji. 

''Takva je presuda od velike važnosti za kreiranje buduće sudske prakse: prvi je put osuđen zdravstveni djelatnik koji je diskriminirao pacijenta zbog zaraze HIV-om'', kazao je odvjetnik tuženika Jani Toplak, dodavši kako je njegova stranka postupkom liječnice bila dvostruko pogođena, najprije jer je morala trpjeti zubobolju, a onda i zbog očite diskriminacije jer ima HIV. 

Muškarac se u ordinaciju osuđene javio s jakom zuboboljom 2016. godine, priznavši pri tom da ima HIV virus, ali je istaknuo da je infekcija pod kontrolom i da je mogućnost da nekog zato zarazi minimalna. Ona ga je nakon toga poslala na slikanje zubala, ali ga je odbila primiti kad se nakon toga javio s rentgenskom snimkom u dogovorenom terminu, prenosi Hina. 

Advokat oštećenog kazao je da se je ona pacijentu, nakon njegove intervencije kod zaštitnika pacijentovih prava i liječničke komore, pismeno ispričala i priznala diskriminaciju tek nakon godinu dana, no nije pristala da se odšteta uredi sporazumno izvan suda, pa je bio prisiljen svoja prava zatražiti sudskim putem. 

Stomatologinja se naknadno na sudu branila da ga nije odbila zbog HIV-a, odnosno diskriminirala zbog infekcije, nego da u ambulanti u manjem mjestu na sjeveroistoku Slovenije, u kojoj ima koncesijsku ambulantu, nije bilo pravih uvjeta za dezinfekciju, što sud nije prihvatio. 

Kopirati
Drag cursor here to close