Neki dokumenti ipak zabranjeni

Objavljeno više od 2.800 dokumenata o atentatu na Kennedyja

Američki predsjednik naredio je objavljivanje 2.891 dokumenta o atentatu na predsjednika Kennedyja, no zabranio je objavu ostalih dokumenata
Vijesti / Svijet | 27. 10. 2017. u 11:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je naredio objavljivanje 2.891 dokumenta o atentatu na predsjednika Johna F. Kennedyja, što je Nacionalna arhiva učinila u četvrtak.

Međutim, on je zabranio objavu ostalih dokumenta, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, izvještava BBC.

Kako javlja CNN, neke od tvrdnji iz ovih vladinih dokumenata su da su dužnosnici CIA-e razmatrali iskoristiti mafiju kako bi ubili kubanskog predsjednika Fidela Castra, da je dan prije ubojstva, Lee Harveya Oswalda, čovjeka osumnjičenog za Kennedyjevo ubojstvo, netko nazvao FBI prijeteći da će ubiti Oswalda, te da su Amerikanci razmatrali mogućnost sabotiranja zrakoplovnih dijelova koji su bili namijenjeni za Kubu.

Video: Atentat na Johna F. Kennedyja

U dokumentu Rockfellerovog povjerenstva iz 1975. godine, u kojem se opisuje uloga CIA-e u atentatima u inozemstvu, navodi se da su u ranim danima Kennedyjeve administracije postojali planovi za atentat na Castra otrovanim tabletama.

U dokumentu od 24. studenog 1963. se navode riječi direktora FBI-a J. Edgara Hoovera o Oswaldovom ubojstvu od strane Jacka Rubyja. Hoover je rekao da je ured FBI-a u Dallasu zaprimio poziv "od čovjeka koji je govorio smirenim" tonom, te koji je tvrdio da je član odbora koji će ubiti Oswalda. Hoover je nakon toga izvršio pritisak na načelnika policije u Dallasu da zaštiti Oswalda, međutim Ruby je ipak uspio ubiti.

''Ruby kaže da nije povezan ni s kim i negira da je nazvao naš ured u Dallasu sinoć'', rekao je Hoover.

Hoover je također rekao da je FBI u posjedu dokaza o Oswaldovoj krivnji i presretnute Oswaldove komunikacije s Kubom i Sovjetskim Savezom.

U dokumentu nacionalnog vijeća sigurnosti iz 1962. godine, uoči atentata na Kennedyja, spominje se "Operacija Mungos", tajna operacija čiji je cilj bio srušiti komunizam na Kubi. U zapisniku tajnog sastanka Operacije Mungos od 14. rujna 1962. "general (Marshall) Carter je rekao da će CIA razmotriti mogućnost sabotiranja zrakoplovnih dijelova koji trebaju biti isporučeni iz Kanade na Kubu".

Kopirati
Drag cursor here to close