Državni arhiv

Objavljene nikad viđene fotografije Ante Pavelića

Te se fotografije, naravno, nisu dopadale njegovoj supruzi ‘faraonki’ Mari, tako da su se po ‘njenom izričitom nalogu’ snimanja opetovala u nedogled.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2020. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pavelićev službeni fotograf Mario Medeott ovako je 1961. godine opisao poglavnika: “Bila je prava muka fotografski portretirati Pavelića jer je na svim slikama ispadao onakav kakav je doista i bio: mrk s poznatim razbojničkim izražajem lica. Te se fotografije, naravno, nisu dopadale njegovoj supruzi ‘faraonki’ Mari, tako da su se po ‘njenom izričitom nalogu’ snimanja opetovala u nedogled. Sve dok ne bi dozlogrdilo ‘milostivi poglavnikovici’. Napokon, ona je pronašla rješenje kako da njen muž izgleda blaže pred fotografima: zahtijevala je da mu pričaju viceve dok pozira...'', piše to portal Express.hr uz galeriju fotografija ustaškog poglavnika.

Portal navodi kako je galerija fotografija spektakularna te da prikazuje ''uspon i pad jednog diktatora koji je za sobom ostavio krvave tragove, od kojih se Hrvatska još dugo, dugo neće oporaviti...''.

Foto: HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV | Express / Pavelićeve fotografije
Kopirati
Drag cursor here to close