Afera ''Hotmail''

Objavljena nova prepiska mailovima; hrvatska oporba zaziva nove izbore

"Ajmo na izbore. Ne može HDZ bez kriminala. Plenković je znao za mailove, što znači da je lagao građanima kad je rekao da ne zna", poručio je SDP-ov Bojan Glavašević na Twitteru.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2018. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada RH / Martina Dalić i Andrej Plenković

Afera "Hotmail" u čijem je središtu potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva Martina Dalić, nastavljena je u ponedjeljak objavom nove prepiske tzv. Grupe Borg, a iako se vrh vlasti danas o tome još nije oglasio oporba je na njihovu adresu uputila žestoke kritike, zazivajući raspisivanje novih izbora. 

Portal Index.hr u ponedjeljak je objavio novu mail komunikaciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na "lex Agrokor", navodeći da su uz uobičajene primatelje tog puta na listu bile dodane službene adrese savjetnice predsjednika Vlade Dubravke Vlašić Pleše i državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Sanje Mišević. 

Portal navodi da je Branimir Bricelj iz investicijsko-bankarske tvrtke Altera, svega nekoliko sati prije nego što će vlada usvojiti "lex Agrokor" poslao u ime Grupe Borg mail s naslovom "Zakon o izvanrednoj upravi" te tekstom: "U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)." 

S Plenkovićevom savjetnicom i državnom tajnicom članovi Grupe Borg komunicirali su i danima prije, šaljući zadnje verzije prijedloga zakona. Za pisce "lex Agrokor" također je znao ministar financija Zdravko Marić koji se na početku krize, iako rijetko, oglašavao na mailovima, prenosi Hina Indexove navode. 

Nakon toga su iz oporbe uslijedile nove prozivke na račun Plenkovića i Dalić, uz pozive za ostavkama i novim izborima. 

"Ajmo na izbore. Ne može HDZ bez kriminala. Plenković je znao za mailove, što znači da je lagao građanima kad je rekao da ne zna", poručio je SDP-ov Bojan Glavašević na Twitteru. 

Kritikama se pridružio i čelnik oporbenog HSS-a Krešo Beljak koji je na Facebooku napisao: "Plenkoviću, gotovo je!!! Ostavka i novi izbori!!! I dobrog odvjetnika, odnosno cijeli tim dobrih odvjetnika trebaš angažirati - pod hitno!”. 

Forum Mladih SDP-a objavio je: ‏"Od izjave da premijer nije pročitao sve mailove došli smo do toga da je neke i dobio. Tako vam je to u HDZ-u". 

"Ovo je samo potvrda da je trenutni odlazak Martine Dalić neizbježan, a pitanje je samo je li ona jedina", poručio je za Hinu čelnik Mosta Božo Petrov. 

U tom smislu, kaže, izjave kako "u sljedećim tjednima treba vidjeti" te da će predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora tek sada pročitati mailove su neprihvatljive. 

"Ne želimo podsjećati na sve izjave koje su do sada komunicirane iz Vlade, ali bit je da vjerodostojnost mailova nije osporavana i komunicirano je da u mailovima nema ničeg novog niti spornog", kazao je Petrov. 

Most se, podsjetio je, nije slagao s tezom da cilj opravdava sredstvo i zato je otišao iz Vlade, a to je Grupa Borg očito iskoristila za osobno bogaćenje. 

"Iz objavljene prepiske jasno je da to nisu mogli napraviti bez političkog blagoslova", zaključio je Petrov. 

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u nedjelju kako će, vezano uz mail komunikaciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na "lex Agrokor", rasvijetliti sva pitanja do kraja, a ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close