Sve su nam krili?

Obavještajni dokumenti otkrivaju kako je Kina varala ostatak svijeta

Kina se u potpunosti našla na udaru zbog tajenja razmjera izbijanja pandemije na samim počecima, što je drugim zemljama uskratilo mogućnost da reagiraju prije nego što je bolest i njih pogodila.
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2020. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Je li kineski predsjednik Xi Jinping mogao spriječiti kaos koji nas je snašao izbijanjem pandemije?

Kina je lagala o prenošenju koronavirusa sa čovjeka na čovjeka, izazvala je nestanak zviždača i odbila pomoći nacijama da razviju vakcinu, otkriva obavještajni dokument koji je procurio u javnost, tvrde zapadni mediji.

Dokument na 15 stranica koji je sastavio savez "Five Eyes" označava tajnovitost Pekinga zbog pandemije kao 'napad na međunarodnu transparentnost' i ukazuje na taktiku zataškavanja koju je naredio režim.

Tvrdi se da je vlada ušutkala svoje najglasnije kritičare i izbacila sa interneta bilo koji skepticizam u vezi s postupanjem u hitnim slučajevima.

Kina se u potpunosti našla na udaru zbog tajenja razmjera izbijanja pandemije na samim počecima, što je drugim zemljama uskratilo mogućnost da reagiraju prije nego što je bolest i njih pogodila.

Što je vidio "Five eyes"?

"Five eyes" - udruživanje obavještajnih podataka od strane SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda - objavilo je svoju ocjenu administracije Xi Jinpinga u memorandumu koji je dobio australijski "Saturday Telegraph".

Inicijalna kapisla je dokument koji pokazuje da su zapadne obavještajne agencije pronašle dokaze iz kojih je virus nastao na Institutu za virologiju u Wuhanu, u neposrednoj blizini mokre pijace, odakle je virus potekao, kako je Kina rekla.

Foto: EFE / Istraživački laboratorij u Wuhanu

Obavještajni dužnosnici pronašli su niz prikrivanja od strane kineske vlade, uključivši "poricanje smrtonosnog prenošenja sa čovjeka na čovjeka“, šutnju ili „nestajanje“ istraživača koji su pokušali oglasiti uzbunu, skrivanje ili uništavanje dokaza o izbijanju i odbijanje da predaju žive uzorke virusa drugim zemljama kako bi im se omogućilo razvijanje vakcine.

List je također izvijestio o partnerstvu između kineskih i australijskih laboratorija gdje je provedeno istraživanje povezano s koronavirusom dobivenim od šišmiša, koji nije mogao da se izliječi.

Kinesko prikrivanje ozbiljnosti epidemije može se pratiti do početka prosinca, otkriva dosje.

Kina je imala "dokaze o prenošenju sa čovjeka na čovjeka od početka prosinca", otkrili su obavještajci, ali nastavila je negirati da se virus širi na taj način sve do 20. siječnja.

"Usprkos dokazima o prenošenju sa čovjeka na čovjeka od početka prosinca, vlasti NRK-a negiraju ga do 20. siječnja", navodi se.

Cenzura i stroga kontrola informacija

''Svjetska zdravstvena organizacija radi isto. Ipak, dužnosnici na Tajvanu izrazili su zabrinutost još 31. prosinca, kao i eksperti u Hong Kongu 4. siječnja''.

Izvještaj otkriva da je Kina od 31. prosinca počela cenzurirati vijesti o virusu na pretraživačima, uklanjajući izraze kao što su „varijacije SARS-a, pijace u Wuhanu i "Nepoznata upala pluća''.

Dana 3. siječnja, Kineska nacionalna zdravstvena komisija tada je, kako se izvještava, naredila uništenje uzoraka virusa i izdala "naredbu o neobjavljivanju" o virusu.

Radovi naglašavaju da je Kina uvela zabrane putovanja ljudima koji putuju širom zemlje, ali nastavila je da govori da su zabrane putovanja po ostatku svijeta nepotrebne.

"Milijuni ljudi napuštaju Wuhan nakon izbijanja i prije nego što je Peking zaključao grad 23. siječnja", piše u tekstu, prenosi "The Telegraph".

'Tisuće lete u inozemstvo. Tijekom veljače Peking pritiska SAD, Italiju, Indiju, Australiju, susjede iz jugoistočne Azije i druge da se ne zaštite preko putničkih ograničenja, čak i pošto NRK preporučuje stroga ograničenja, ostanke u kućama."

Foto: NPR    / Očito su higijenski uvjeti na mokroj tržnici manje važni

Liječnici i znanstvenici koji su pokušali oglasiti uzbunu zbog virusa i postupanja Kine s njim, također su nestali ili kažnjeni, prema ovim dokumentima.

Huang Yanling, članica istraživačkog tima s Instituta za virologiju Wuhan i za koju se mislilo da je nulti pacijent za globalnu pandemiju, misteriozno je nestala i njezina je biografija obrisana s mrežne stranice laboratorija.

Institut je negirao da je ona nulti pacijent i rekao da je živa, ali od tada se nije čulo za nju. Izvještava se da su drugi 'uzbunjivači', držani u izvansudskim pritvorskim centrima zbog javnog iznošenja stavova o odgovornosti Kine za pandemiju.

Trump nema dvojbi

Dosje pokazuje neko neslaganje između "Five eyes" nacija oko toga je li virus nastao u laboratoriju u Wuhanu ili na tržnici životinjskih proizvoda i mesa, prenio je "Telegraph".

Tvrdi se da su države ispitivale opciju da je virus procurio s Instituta za virologiju u Wuhanu.

Američki predsjednik Trump je ovoga tjedna rekao kako je vidio dokaze da je koronavirus možda stvoren u kineskom laboratoriju.

'Da, jesam. Da, jesam", rekao je Trump na pitanje  je li vidio dokaz da virus potiče iz instituta.  Nije otkrio koji su dokazi potvrđivali njegove sumnje.

Foto: EPA / Institut za virologiju u Wuhanu obavijen je velom tajni

Međutim, Australija je ostala pri stavu da je virus najvjerojatnije došao s tržnice u Wuhanu i poručeno je kako postoji samo pet posto šansi da je nastao u laboratoriju.

Veze države Australije s laboratorijem također su dokumentirane u dosjeu, prenosi The Telegraph.

Telegraf je objavio da je australska vlada obučila i financirala ključne znanstvenike Instituta za virologiju u Wuhanu, kao dio stalnog partnerstva između CSIRO-a i Kineske akademije znanosti.

Članovi tima radili su u australijskom laboratoriju za zdravlje životinja CSIRO-a, gdje su vršili istraživanje smrtonosnih patogena na živim šišmišima.

U travnju je otkriveno da je institut za virologiju u Wuhanu dobio 3,7 milijuna dolara od američke Vlade i da je nastavio istraživanje na šišmišima.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close