Erdogan

Novozelandski napad bio je uperen protiv Turske

"To nije izoliran čin, to je organizirano", rekao je Erdogan u govoru u Canakkaleu, na zapadu Turske. "Ispituju nas s pomoću poruka koje nam šalju s Novog Zelanda, 16.500 km odavde".
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2019. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napad desničarskog ekstremista na dvije džamije na Novom Zelandu dio je šire "operacije" protiv Turske, ocijenio je u ponedjeljak njezin predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"To nije izoliran čin, to je organizirano", rekao je Erdogan u govoru u Canakkaleu, na zapadu Turske. "Ispituju nas s pomoću poruka koje nam šalju s Novog Zelanda, 16.500 km odavde".

Turska je oštro osudila pokolj u dvjema džamijama u petak u Christchurchu, na Novom Zelandu u kojima je poginulo 50 ljudi, rekavši da on svjedoči o "porastu islamofobije".

Erdogan koji želi potaknuti svoju nacionalističku i religioznu bazu nepuna dva tjedna prije lokalnih izbora koji će biti neizvjesni, načinio je od tog napada središnju temu svojih skupova posljednjih dana, prenosi Hina.

Usto je napao zapadne zemlje zamjerajući im da ne govore o "kršćanskom terorizmu" a "govore o islamskom terorizmu" kada je neki napad počinjen u ime islama.

U vezi s napadom koji se u ponedjeljak dogodio u Utrechtu, u Nizozemskoj, turske obavještajne službe prikupljaju informacije o toj pucnjavi čije je počinitelj navodno rođen u Turskoj, rekao je također Erdogan.

"Naše obavještajne službe promatraju sve to. Naš obavještajni čelnik mi je rekao da će doći k meni kad prikupi informacije. Sada čekam", rekao je turski predsjednik za tursku televiziju Ulke TV.

"Neki kažu da je (pucnjava) obiteljska svađa, a drugi da je teroristički čin", dodao je.

Najmanje su tri osobe ubijene u ponedjeljak u Utrechtu kada je napadač otvorio vatru na više mjesta, pa tako i u tramvaju, objavile su nizozemske vlasti.

Glavni osumnjičenik Gokmen Tanis rođen u Yozgatu, u središnjoj Turskoj, uhićen je tijekom večeri.

Kopirati
Drag cursor here to close