Andres Manuel Lopez Obrador

Novoizabrani meksički lider: Nitko nam neće prijetiti zidom

"Meksiko će postati sila - i promijenit će odnose moći. Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica", upozorio je Lopez Obrador, koji će stupiti na predsjedničku dužnost 1. prosinca.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2018. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je u ponedjeljak da njegova zemlja neće dopustiti da joj se prijeti zidom, upućujući time jedva prikriveni prijekor američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Meksiko će postati sila - i promijenit će odnose moći. Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica", upozorio je Lopez Obrador, koji će stupiti na predsjedničku dužnost 1. prosinca.

"To će biti moguće zato što će zemlja bilježiti rast i otvarat će se radna mjesta", dodao je.

Američki je predsjednik među glavnim razlozima koji zahtijevaju sigurnije granice SAD-a izdvojio rekordan broj ubojstava u Meksiku u prošloj godini.

Prema službenoj statistici meksičke vlade, u toj je zemlji prošle godine zabilježeno 28.711 ubojstava, najviše otkada se 1997. godine počeo pratiti taj podatak.

Situacija se u međuvremenu dodatno pogoršala, uz zabilježena čak 15.973 ubojstva samo u prvoj polovini ove godine.

Donald Trump temeljio je svoju predizbornu kampanju, između ostalog, na obećanju da će deportirati imigrante bez dokumenata u matičnu zemlju i izgraditi novi zid na granici s Meksikom - koji bi trebao financirati južni susjed - kako bi se spriječio njihov ulazak u SAD. Te je doseljenike nazvao kriminalcima.

Eksplozivne izjave stajale su ga poslova i potpirile najgoru diplomatsku krizu između SAD-a i Meksika u više desetljeća.

Sredinom svibnja visoko američko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Mikeom Pompeom sastalo se u Mexico Cityju s Lopezom Obradorom.

Sporni zid nije bio na dnevnom redu tog sastanka a nije se spominjao ni u pismima koje je novoizabrani meksički predsjednik kasnije razmijenio s američkim kolegom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close