Za mjesec dana

Zbog novih COVID-19 slučajeva - Novi Zeland odgodio izbore

Izbori su se trebali održati 19. rujna, ali su sada pomjereni za 17. listopad
Vijesti / Svijet | 17. 08. 2020. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Zeland odlučio je odgoditi parlamentarne izbore za mjesec dana nakon što su se u zemlji pojavili novi slučajevi koronavirusa, izjavila je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern, javlja Anadolija.

Izbori su se trebali održati 19. rujna, ali su sada pomjereni za 17. listopad.

"Ta odluka daje svim strankama vremena za kampanju tijekom sljedećih devet tjedana i daje izbornoj komisiji dovoljno vremena da osigura da se izbori mogu održati", kazala je premijerka.

U posljednja 24 sata na Novom Zelandu je zabilježeno devet novih slučajeva zaraze.

Ova zemlja svjedoči ponovnom porastu zaraženih od početka prošlog tjedna nakon 102 dana bez lokalnih slučajeva novozaraženih.

Na Novom Zelandu je od početka pandemije zaražena 1.631 osoba, a preminule su 22.

Podsjetimo, dužnosnici Novog Zelanda istražuju jesu li prvi slučajevi covida-19 u više od tri mjeseca rezultat virusa pristiglog na uvezenim pakiranjima zaleđene hrane, a u zemlji su od prošle srijede uvedene stroge mjere borbe protiv širenja koronavirusa.

Otkriće četvero zaraženih članova obitelji u Aucklandu, nakon 102 dana bez virusa u zemlji, navelo je premijerku Jacindu Ardern da brzo ponovno primijeni stroga ograničenja kretanja u najvećem gradu na Novom Zelandu i ograničenja putovanja u cijeloj zemlji.

Izvor epidemije zbunio je zdravstvene dužnosnike koji su rekli kako su uvjereni da na Novom Zelandu nije bilo lokalnog prenošenja virusa 102 dana i da obitelj nije putovala u inozemstvo.

"Naporno radimo na sastavljanju djelića slagalice o tome kako se ova obitelj zarazila", rekla je prva žena novozelandskog zdravstva Ashley Bloomfield. Ispitivanja su otkrila mogućnost potencijalnog uvoza virusa na uvezenoj zaleđenoj hrani.

Kopirati
Drag cursor here to close