Nakon izbora

Novi prosvjedi u Bjelorusiji dok Zapad ukazuje na ozbiljne nepravilnosti na izborima

Policija je viđena kako izvlači prosvjednike iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci.
Vijesti / Svijet | 10. 08. 2020. u 21:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruska policija u ponedjeljak se sukobila s prosvjednicima u Minsku drugu večer zaredom, nakon što je predsjednik Aleksander Lukašenko premoćno pobijedio na spornim izborima za koje Zapad kaže da su obilježeni ozbiljnim nepravilnostima.

Policija je viđena kako izvlači prosvjednike iz gomile i tuče ih palicama. Privedeno je više od 30 ljudi, prenose svjedoci.

U isto vrijeme bjeloruska sigurnosna agencija je objavila da je spriječila pokušaj ubojstva Lukašenkove glavne protivnice Svetalne Tihanovskaje, prenosi televizija ONT.

Ona je u ponedjeljak rekla kako se neće pridružiti prosvjednicima kako vlasti to ne bi iskoristile taj potez da ju uhite, no da traži od Lukašenka, koji vlada od 1994., da odstupi s dužnosti, piše agencija France Presse.

Tihanovskaja se proteklih tjedana pretvorila u neočekivanog rivala Lukašenku, a izbore u nedjelju, na kojima je dugovječni čelnik osvojio šesti uzastopni mandat s 80 posto glasova, proglasila je falsificiranima.

Ta 37-godišnja bivša učiteljica engleskog jezika, domaćica bez političkog iskustva, na izborima je prema službenim rezultatima osvojila 10 posto glasova ali je poručila kako se smatra pobjednicom.

Neovisna istraživanja pokazuju da je Tihanovskaja dobila 71 posto glasova, dok je Lukašenko dobio samo 10 posto.

Režim je nakon gušenja prosvjeda s noći na ponedjeljak optužila da se „održava silom“.

Tihanovskaja se u vrijeme izbora skrivala, nakon što su vlasti uhitili devetero članova njezine kampanje, a svoje dvoje djece je već ranije iz sigurnosnih razloga poslala u inozemstvo, piše BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close