Kriteriji su jasni

Novi hladni rat: Rusija priprema popis neprijatelja

Prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se ograničava broj Rusa zaposlenih u stranim diplomatskim misijama…
Vijesti / Svijet | 28. 04. 2021. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Vlada uskoro će uskoro predstaviti listu neprijateljskih zemalja, a kriteriji su jasni, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

"Mislim da će se to uskoro dogoditi. Vlada ima precizne instrukcije, kriteriji su sasvim jasni, prema tome mislim da nećemo čekati dugo", rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

Naime, prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se ograničava broj Rusa zaposlenih u stranim diplomatskim misijama zemalja koje imaju neprijateljski stav prema Rusiji, a Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da sastavi taj popis.

Tenzije su, piše Srna, povećane između Moskve i Washingtona zbog antiruskih sankcija, koje se zasnivaju na optužbama za izborno uplitanje Rusije u SAD i navodne uloge u hakiranju kompanije SolarWinds.

Rusija je odbacila te optužbe rekavši kako za to nema nikakvog uporišta i da su sankcije suprotne interesima dvije zemlje.

Iz Bijele kuće je pak priopćeno da svrha sankcija nije povećati bilateralne tenzije, već natjerati Moskvu da plati za "neprihvatljive postupke ruske vlade".

Lavrov je ove optužbe opisao kao "šizofrene", upozorivši da bi bilateralni odnosi mogli prerasti u novi hladni rat ako SAD nastave odbijati dijalog.

Kopirati
Drag cursor here to close