Odgoda

Novi balončići u sapunici o Brexitu

Europski veleposlanici su na kratkom sastanku s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom u nedjelju formalno započeli proces ratifikacije, rekli su diplomatski izvori agenciji uz uvjet da ostanu neimenovani.
Vijesti / Svijet | 21. 10. 2019. u 10:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski list Sunday Times u nedjelju je objavio kako će Europska unija odgoditi Brexit do februara 2020. godine, ako britanski premijer Boris Johnson idućeg tjedna u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor.

Odgoda bi bila "promjenjiva", što znači da Britanci mogu izaći iz EU-a i ranije, 1. ili 15. studenog, u prosincu ili siječnju, ako se dogovor ratificira prije kraja produženja roka, navodi Sunday Times pozivajući se na diplomatske izvore.

Guranje

Britanski list piše kako europske vlade neće donijeti odluku o potencijalnoj odgodi dok ne procijene hoće li sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu.

Naime, britanski premijer Boris Johnson pokušat će pogurati svoj sporazum o brexitu na glasovanje u parlamentu u ponedjeljak nakon što su ga protivnici prisilili da pošalje pismo EU-u u kojem se traži odgoda izlaska Velike Britanije iz Unije.

Samo 10 dana prije predviđenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a 31. listopada, sve je i dalje neizvjesno. Pitanje brexita posljednjih je dana usredotočeno na dvije mogućnosti: uređeni izlazak 31. listopada, u skladu sa sporazumom koji je Johnson sklopio u četvrtak i odgodu izlaska, pošto je u subotu bio prisiljen zatražiti produljenje, ali ostaje i opcija održavanja novog referenduma.

Zakon, koji su Johnsonovi protivnici usvojili prošli mjesec, premijera je primorao da zatraži produljenje trenutačnog roka za brexit s 31. listopada na 31. siječnja, pošto su zastupnici u subotu spriječili njegov pokušaj usvajanja sporazuma o odlasku iz Europske unije.

Nepotpisano pismo

Boris Johnson je u subotu poslao nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu brexita, ali je poslao još jednu poruku u kojoj stoji da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

Europski diplomati i službenici su u nedjelju Reutersu otkrili da, ovisno o razvoju događaja u Londonu, opcije odgode variraju od jednog dodatnog mjeseca, do kraja studenog, pa do roka od pola godine ili duže.

Europski veleposlanici su na kratkom sastanku s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom u nedjelju formalno započeli proces ratifikacije, rekli su diplomatski izvori agenciji uz uvjet da ostanu neimenovani.

"Primili su na znanje" Johnsonov zahtjev za odgodom poslan u subotu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk će se narednih dana konzultirati s europskim čelnicima po tom pitanju.

Britanska vlada priopćila je u nedjelju da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU kao što je i predviđeno, 31. listopada, i namjerava staviti Johnsonov sporazum na glasovanje u parlamentu kasnije u ponedjeljak iako zasad nije poznato hoće li predsjednik donjeg doma John Bercow to dopustiti.

Vlada je predložila raspravu o sporazumu, navodi Donji dom i dodaje da će Bercow dati izjavu o postupku ubrzo nakon otvaranja parlamenta u 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Kopirati
Drag cursor here to close