najavljeni novi prosvjedi

Nove sankcije Venezueli: Na čiju će stranu vojska?

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venezuele, PDVSA
Vijesti / Svijet | 29. 01. 2019. u 09:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Kako se Zapad okreće protiv njega, Maduro vježba s vojskom

Sjedinjene Države uvele su sankcije državnoj naftnoj kompaniji Venezuele, PDVSA, prioppćeno je iz Bijele kuće.

''Nastavljamo da razotkrivamo korupciju Nicolasa Madura i njegovih bliskih suradnika i današnji potez će osigurati da ne mogu više da pljačkaju imovinu naroda Venezuele'', rekao je na konferenciji za novinare savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, prenosi Glas Amerike.

Lider opozicije u Venezueli i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido prethodno je pozvao na dvodnevne demonstracije u pokušaju da na svoju stranu pridobije i vojsku, koja podržava dosadašnjeg lidera Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao građane Venezuele da se okupe na mirnom, dvosatnom prosvjedu u podne u srijedu, i da ''traže od oružanih snaga da stanu na stranu naroda''.

U subotu je nakon toga, Guaido pozvao pristalice širom države i svijeta da izađu na ulice, istog dana kada istječe rok Europske unije da se raspišu novi izbori.

''U zemlji i širom svijeta, u subotu ćemo biti na ulicama Venezuele i svuda u svijetu da prihvatimo podršku Europske unije narodu Venezuele, ali i ultimatum do nedjelje dat Maduru. EU jasno priznaje ne samo naš parlament, naš Ustav, već i onog tko je sada preuzeo ovlasti predsjednika'', rekao je on.

Guaido nudi amnestiju vojnicima koji podrže demokraciju i odbace Madurovu vladavinu.

''Danas vam naređujem, vojnici Venezuele: ne sprječavajte mirne demonstracije kao prije'', kazao je.

Pristalice opozicije – od kojih su neki uzvikivali: ''Vojniče, prijatelju, samo još ti nisi sa nama'', dijelili su letke sa planovima za amnestiju na punktovima vojske i policije. Neki vojnici su bacali letke i cijepali ih. Ipak, mnogi su rekli da je njihovim obiteljima dosta nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica.

O političkoj krizi u Venezueli raspravljat će se u ponedjeljak, 4. veljače, na izvanrednom sastanku Lima grupe, koju čini 13 latinoameričkih zemalja. Domaćin sastanka u Otavi je Kanada.

Maduro optužio SAD da im želi ukrasti naftnu kompaniju

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro izjavio je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države nastoje protuzakonito preuzeti američku naftnu rafineriju Citgo, jedinicu venezuelske državne naftne tvrtke PDVSA.

''Sjedinjene Države danas su odlučile slijediti put krađe Citgoa iz Venezuele'', kazao je Maduro u televizijskoj emisiji kako bi primio diplomate koji se vraćaju iz Sjedinjenih Država.

"PDVSA će poduzeti pravne, političke, operativne i komercijalne mjere za obranu venezelanskih interesa  u SAD-u''.

Kopirati
Drag cursor here to close