Odgovor

Nove američke sankcije Iranu su dokaz ‘ispraznosti’ američke retorike

“U samo tjedan dana pokazalo se da su izjave američkog predsjednika o spremnosti na pregovore s Iranom tek prazne riječi”, rekao je Abbas Moussavi
Vijesti / Svijet | 08. 06. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove američke sankcije velikoj iranskoj petrokemijskoj kompaniji svjedoče o “ispraznosti” retorike Sjedinjenih Država koje kažu da su voljne razgovarati s Iranom, rekao je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

“U samo tjedan dana pokazalo se da su izjave američkog predsjednika o spremnosti na pregovore s Iranom tek prazne riječi”, rekao je Abbas Moussavi u priopćenju objavljenom dan pošto je Washington objavio da uvodi gospodarske sankcije petrokemijskoj kompaniji PGPIC-u.

Moussavi koji je rekao da su sankcije još jedan primjer “gospodarskog terorizma” koji SAD provodi nad njegovom zemljom i njegova “neprijateljstva” prema Islamskoj Republici, ocijenio je da je “američka politika najvećeg mogućeg pritiska” na Iran “osuđena na neuspjeh”.

Američko ministarstvo financija je u petak priopćilo da je sankcije PGPIC-u uvelo zbog “financijske potpore” koju potonji pruža Čuvarima revolucije, ideološkoj vojsci Iranske Islamske Republike.

Američki predsjednik Donald Trump je u svibnju 2018. jednostrano povukao svoju zemlju iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom u Beču 2015., nakon čega su Iranu ponovo uvedene oštre gospodarske sankcije. Teheran je sve dosad dijalog s SAD-om uvjetovao ukidanjem sankcija i njegovim povratkom u bečki ugovor.

Trump je u četvrtak u Francuskoj rekao da je “dobro” što Teheran “želi razgovarati” s SAD-om. “Razgovarat ćemo, ali jedno je sigurno: oni ne mogu imati nuklearno oružje”, dodao je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close