Stočari ogorčeni

Nova normalnost u Francuskoj: Divlja zabava u nacionalnom parku?!

Lokalnim stočarima, inače teško pogođenim sušom, samo su još partijaneri nedostajali!
Vijesti / Svijet | 16. 08. 2020. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pridev “urbani” uskoro bi u Francuskoj mogao postati sinonim za prostakluk i primitivizam: deset tisuća takozvanih “građana” došli su iz gradova u zaštićeni nacionalni park u oblasti Seven na jugu zemlje, gdje je putem društvenih mreža bez dozvole vlasti zakazana rave-zabava.

Lokalnim stočarima, inače teško pogođenim sušom, samo su još oni nedostajali!

“Ovce evakuirane na brzinu da bi se ustupilo mjesto onima koji se zabavljaju. Rave zabava … je organirana bez dozvole, na nesreću lokalnih poljoprivrednika. Tisuće ‘rejvovaca’ je došlo u komunu Hures-la-Parade. Na vrhuncu zabave bilo ih je deset tisuća iako, zbog zaraze koronavirusom, zakon zabranjuje okupljanje više od pet tisuća ljudi na jednom mjestu”, izveštava pariški dnevnik Le Figaro.

Čim su stigle vijesti o okupljanju bez dozvole, poslani su policajci da nadziru situaciju i da podijele maske i sredstva za dezinfekciju kome je potrebno. Pored opasnosti od širenja zaraze koje je ovakvo masovno okupljanje donijelo, za žaljenje je i šteta koju su urbani divljaci nanijeli stočarima, javlja Al Jazeera.

“Prošlog ponedeljka bilo je još uvijek tri i po tisuće ‘rejvovaca’ u zaštićenom parku prirode. Policijska ekipa i 350 žandara otpočeli su evakuaciju koja je trajala 48 sati.

“Veoma je vruće, mnogo je onih koji nisu u stanju voziti, a osim toga ima čak i djece. Zato je potrebno primijeniti mere predostrožnosti prilikom evakuacije”, objašnjeno je novinarima u lokalnoj prefekturi.

Ogorčeni seljaci

Seljaci su ogorčeni.

“U subotu oko ponoći jedan kolega je pokucao na moja vrata da bi me upozorio da desetine kamiona prolaze pored naših kuća. Brzo smo shvatili što se događa”, ispričao je lokalni poljoprivrednik Bruno Commandre za pariski Le Figaro, dodajući da je poslije celu noć imao utisak da glazba trešti u njegovoj kuhinji iako je udaljen čitav kilometar od mjesta okupljanja gradske gomile.

Bruno misli da je ipak najstrašnije što se dogodilo sa zemljištem koje je gomila gradskih “rejvovaca” gazila tri dana i tri noći u ritmu koji je tutnjao iz džinovskih zvučnika.

“Premjestio sam moje stado od 107 ovaca. Bile su u stresu, ali sada su bolje. Zemljište je međutim izgaženo i nije više za upotrebu. Morali smo se premjestiti na jedan stari pašnjak na kome – istina – više skoro i da nemaju što pasti”, kaže on.

Ovaj stočar smatra da su vlasti najveći krivci za sve, jer su one te koje moraju zaustaviti održavanje “divljih zabava”.

Lokalni dnevnik Ouest-France, koji pokriva zapadni dio zemlje (atlantska obala), na prvoj strani najavljuje rubriku “Ljeto bez festivala”. List objavljuje i mapu deset festivala na zapadu Francuske koji neće biti održani zbog mjera predostrožnosti vezanih za epidemiju.

“Više od dvije tisuće festivala otkazano je u Francuskoj posljednjih mjeseci. Za male općine čiji ritam određuju upravo festivali ovo je težak udarac za ekonomiju”, prenosi Ouest-France.

Recimo samo keltski festival u mestu Lorient za deset dana trajanja donese 24 milijuna eura.

Poslije svega nije li bilo pametnije dozvoliti održavanje bar onih festivala gdje bi bila moguća kontrola poštovanja pravila? Tako su se mogle izbjeći “divlje zabave” i širenje mentaliteta nepoštovanja pravila.

Nema nade da će se nešto promijeniti jer je premijer Castex rekao da će zabrana održavanja festivala važiti bar do listopada.

Uz to posljednje vesti govore o ubrzavanju širenja zaraze koronavirusom u Francuskoj, kao i o sve češćim odlukama lokalnih vlasti u gradovima da proglase obavezno nošenje maske čak i na ulicama.

Maske kao jedina nada

Javni radijski servis Radio France-Inter prenio je da su prefekture u više departmana zabranile ne samo okupljanja zbog glazbenih zabava već i transport zvučnog materijala bez zakonom opravdanih razloga.

Atmosfera je takva da nije sasvim izvijesno da li zabrane imaju efekta. Uzmimo zabranu izlaska iz kuće bez maske.

Dnevnik L’Humanite, sasvim ljevo na ljevici (nekadašnji organ Komunističke partije Francuske) ocjenjuje: “Dok se epidemija COVID-19 širi među mladima, mreže krajnje desnice i zagovornici teorije zavjere nalaze na iznenađujuće veliki odjek kod onih koje je zabrinulo nekoherentno ponašanje vlasti”.

Ovo je aluzija na činjenicu da iste zdravstvene vlasti koje su u ožujku uvjeravale građane da su maske nepotrebne van bolnica – sada tvrde da su one ključ za uspešno suzbijanje zaraze.

Iako se zaraza sve ubrzanije ponovo širi, “za vladu se rešenje problema nalazi u obaveznom nošenju maske čak i na ulici, van zatvorenih prostora.

“Taj komad tkanine u kojem se nalazi spas ipak nije besplatan, niti njegovu kupovinu isplaćuje zdravstveno osiguranje čak i poslije odluke da nošenje maski bude obavezno na radnom mestu”, primjećuje L’Humanite.

Ovo nepoštovanje pravila koja se tiču zdravlja i iza kojih stoji autoritet državnih institucija - sasvim je nova pojava u Francuskoj. Nju je, prije izbijanja epidemije, donekle najavio pokret protiv cjepiva.

Ovom novom “divljaštvu”, o kome je nedavno govorio ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, prethodilo je nepoštovanje pravila i nekažnjivost “velikih igrača” kao što su na primer velike industrijske grupe.

Usprkos neprestanoj priči o zaštiti prirode i klimatskim promenama, velike industrijske grupe nastavljaju zagađivati gdje god je to neophodno da bi se uvećao profit. Budu i kažnjene, ali te kazne su neusporedive sa zaradom.

Pomor ribe

Le Monde izveštava o užasnom pomoru na tisuće riba u jednoj rijeeci u oblasti Ardena, na istoku zemlje, prema granici sa Belgijom. Krivac je fabrika industrijske grupe Nestle u mjestu Challerange. Stanica za prečišćavanje se izlila u rijeku jer je bila prepuna.

Michel Adam, predsednik federacije za ribolov u oblasti Ardena, izjavio je za agenciju France presse da je već podnio tužbu protiv grupe Nestle, koja je, kao što je poznato, bogatija nego mnoge države.

“Četiri desetljeća sam na čelu federacije, ali ovakvo nešto još nisam vidio”, izjavio je Adam, a prenosi Le Monde.

List prenosi i izjavu odgovornih u tvornici Nestle po kojima je udes prouzrokovan nenamjernom greškom. Po njima, u “organskom blatu” koje se izlilo u rijeku nije bilo kemijskih proizvoda.

Nisu baš svi sigurni u ovo.

“Po rijeečima Daniela Drivierea, predsjednika ribarskog društva u Challerange ‘našli smo mrtve ribe dugačke čak jedan i pol metar, ovo je katatsrofa’. Analize su u tijeku, prije svega treba da se utvrdi da li je po sredi bakteriološko ili kemijsko zagađenje”, izvještava Le Monde.

Kopirati
Drag cursor here to close