"Nova IRA"

Otkrivene ubojice novinarke Lyre McKee

U priopćenju objavljenom u Irish News, Nova IRA uputila je "puno i iskreno" izinjenje obitelji i prijateljima McKee.
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2019. u 10:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska služba Sjeverne Irske priopćila je u utorak da je uhitila ženu na osnovu Protivterorističkog akta u vezi s ubojstom novinarke Lyre McKee. 

Uhićenje 57-godišnje žene na osnovu Akta dolazi u vrijeme dok je odmetnuta grupa Irske Republikanske Armije priznala da je neko od njenih "dobrovoljaca" ubio novinarku McKee, koja je pogođena iz vatrenog oružja dok je izvještavala o nemirima u Londonderryju. 

U današnjem priopćenju, "Nove IRA-e" u Irish Newsu upućuje se "potpuno i iskreno" izvinjenje obitelji i prijateljima McKee (29). 

Vlasti vjeruju da je jedna osoba povukla okidač tijekom kaotičnih nemira koji su izbili u četvrtak navečer, ali da je imala podršku svoje organizacije. 

Korištenje vatrenog oružja s očiglednom namjerom da se upotrebi protiv policije opasan je presedan u sporadičnom nasilju koje još potresa Sjevernu Irsku i 21 godinu nakon Sporazuma na Veliki petak. Grupa Nova IRA odbacuje mirovni sporazum. 

Nemiri slijede model dobro poznat onima koji su prošli kroz najteže gopdina nasilja u Sjevernoj Irskoj - policija je stigla u kvart Lonfdonderryja Creggan u potrazi za oružjem i disidentima. Oni su napadnuti zapaljivim bombama i predmetima bačenim u njihovom pravcu prije nego što se pojavila osoba s crnom maskom, ispaljujući hice i bježeći. 

Nijedan policajac nije pogođen metkom, ali je McKee - koja je pokušala da snimi nemire na svom mobitelu - pogođena. Novinarka je hitno prebačena u obližnju bolnicu u automobilu, ali je podlegla, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close