Frank-Walter Steinmeier

Njemačku dijele novi nevidljivi zidovi

Na godišnjicu ujedinjenja, njemački predsjednik je izjavio da ovu zemlju dijele novi zidovi.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2017. u 17:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački nacionalni izbori održani 24. rujna pokazali su da je zemlja podijeljena novim, manje vidljivim zidovima, izjavio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeieru utorak, na godišnjicu ujedinjenja Njemačke.

Govoreći 27 godina nakon što su se Istočna i Zapadna Njemačka ujedinile u 1989. poslije pada Berlinskog zida, Steinemeier je kazao da su izbori, na kojima je krajnja desnica ušla u parlament, pokazali "male i velike rascijepe" u društvu i pozvao je demokratske poslanike da rade zajednički u borbi protiv svakog povratka nacionalizmu.

''Postalo je jasno 24. rujna da su novi zidovi podignuti, manje vidljivi, bez bodljikave žice i zona smrti, ali to nisu zidovi koji stoje na putu našem zdravom razumu '', kazao je Steinmeier u govoru u zapadnom gradu Mainzu.

Kancelarka Angela Merkel osvojila je četvrti mandat na izborima, ali su oni također uveli u parlament stranku krajnje desnice po prvi put u više od pola stoljeća. Neznatna većina znači da će ona mora da vlada s daleko manje stabilnom koalicijom.

Steinmeier, pripadnik Socijaldemokratske partije lijevog centra koji je bio ministar vanjskih poslova prije preuzimanja uglavnom ceremonijalne predsjedničke dužnosti u ožujku, izjavio je da Njemačka "sada ima zidove između naših životnih okoliša".

Kazao je da se oni protežu "među gradovima i zemljom, onile i offline, siromašnih i bogatih, starih i mladih - zidovi iza kojih ljudi jedva razumiju jedni duge", prenosi Reuters.


Kopirati
Drag cursor here to close