Drugi svjetski rat

Njemački predsjednik zamolio Poljake za oprost

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je u nedjelju u svom govoru prigodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata, na povratak imperijalističkih težnji u Europi, kritizirajući prije svega Rusiju.
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2019. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju je u govoru u Wielunu (na slici), prvom gradu koji je bombardirala Luftwaffe, zamolio Poljake za oproštaj za njemačke zločine počinjene za vrijeme II. svjetskog rata.

Rekao je da Njemačka neće zaboraviti na odgovornost koju joj nameće povijest i na poljskom jeziku zamolio za oproštaj za ratne strahote.

''Cinizam njemačkog agresora bio je bezgraničan, a posljedice strašne. Ali bez obzira na to, nema mnogo Nijemaca koji znaju za događaje u Wielunu i došlo je vrijeme da se to promijeni. Wielun mora ostati u našim mislima i srcima. Prošlost se ne može zaboraviti. Ona ne prolazi. Želimo to pamtiti i prihvaćamo tu odgovornost koju nam nameće naša povijest'', kazao je u zoru na svečanom obilježavanju godišnjice bombardiranja tog grada.

Poljski predsjednik Andrzej Duda upozorio je u nedjelju u svom govoru prigodom 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata, na povratak imperijalističkih težnji u Europi, kritizirajući prije svega Rusiju.

  

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na komemoraciji.

''Ovdje smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana'', rekla je.

Video: The bombing of Wieluń. Beginning of World War II. 80th Anniversary 1939-2019


Naime, obilježavanje 80. godišnjice od izbijanja Drugog svjetskog rata počelo je danas u Wielunu kojeg su njemački zrakoplovi bombardirali 1. rujna 1939. godine u 4:40 ujutru, dok je gradić spavao i dok još Njemačka nije objavila rat Poljskoj.

Tri četvrtine grada leglo je u ruševinama, bombardirane su i bolnica i sinagoga. Kako najčešće navode povijesničari, jer preciznog popisa nema, poginulo je oko 1.200 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close