Njemačka

Repatrijacija džihadista iz Sirije biti će 'izuzetno teška'

''Moramo osigurati da kazneni progon bude moguć'', izjavila je ministrica obrane Ursula von der Leyen za dnevne novine Bild.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2019. u 13:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je najavila u ponedjeljak da će kazneno goniti svoje državljane koji su bili u redovima džihadista, ali da će biti "izuzetno teško" organizirati repatrijaciju europskih državljana iz Sirije, nakon što je američki predsjednik Donalad Trump pozvao europske saveznike da prihvate zarobljene pripadnike tzv. Islamske države (IS). 

Sirijske kurdske snage uz američku podršku koje se bore protiv džihadista samoproglašene Islamske države u njihovim posljednjim utočištima u sjeveroistočnoj Siriji, drže u zarobljeništvu stotine stranih boraca i pozivaju njihove matične zemlje da ih hitno prihvate.  

''Moramo osigurati da kazneni progon bude moguć'', izjavila je ministrica obrane  Ursula von der Leyen za dnevne novine Bild. 

Naglašavajući poteškoće u izvođenju bivših boraca na suđenje, ministrica je kazala da "nema vlade u Siriji s kojom mi možemo imati regularne odnose". 

''Assad ne može biti naš sugovornik, niti su Sirijske demokratske snage vlada nacionalnog jedinstva'', kazala je ona, dodajući da su dokazi i izjave svjedoka u Siriji potrebni kako bi se militanti izveli na suđenje,prenosi AFP. 

Trump je u nedjelju pozvao europske saveznike da prihvate džihadiste zarobljene u Siriji. 

Islamska država proglasila je kalifat na velikim površinama Sirije i susjednog Iraka u 2014. ali je otada izgubila kompletnu teritoriju izuzev male površine zemlje od pola kvadratnog kilometra u blizini iračke granice. 

Kopirati
Drag cursor here to close