Slučaj Navalni

Njemačka traži sankcije za Rusiju

Navalni je u kolovozu prebačen iz Rusije u Berlin, nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu.
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija mora pružiti jasan odgovor Rusiji uvođenjem sankcija nakon trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog međunarodno zabranjenim živčanim agensom'', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

"Uvjeren sam da više neće biti načina da se zaobiđu sankcije", rekao je Maas te dodao da sankcije moraju uvijek biti ciljane i proporcionalne.

"Ali takvo teško kršenje Međunarodne konvencije o kemijskom oružju ne može ostati bez odgovora. Mi smo u tom smislu ujedinjeni u Europi", dodao je Maas.

Navalni je izjavio da iza njegovog navodnog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin te naglasio da se nije plašio.

Navalni je u kolovozu prebačen iz Rusije u Berlin, nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu.

Podvrgnut je liječenju u bolnici Charite, zbog onog što je Njemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim živčanim otrovom "novičok", prije nego što je otpušten u rujnu.

"Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga šta se dogodilo", izjavio je Navalni za Der Spiegel,

Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

"Ne osjećate nikakvu bol, no znate da umirete", opisao je Navalni trenutak kada je osjetio da otrov počinje djelovati. Najavio je da će se vratiti u Rusiju.

Kopirati
Drag cursor here to close