terorizam

Njemačka strahuje od novih napada 'vukova samotnjaka'

Vijesti / Svijet | 20. 07. 2016. u 14:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka bi mogla doživjeti još islamističkih napada, rekao je u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova, no nastojao je umanjiti moguću povezanost vladine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama s napadom sjekirom u vlaku u Bavarskoj u ponedjeljak.

Protuimigrantska stranka Alternative fuer Deutschland (AfD) iskoristila je napad u vlaku kako bi kritizirala migrantsku politiku kancelarke Angele Merkel u skladu s kojom je oko 1,1 milijun ljudi ušlo u Njemačku 2015. bježeći pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.
"Ne možete reći da ne postoji povezanost između izbjeglica i terorizma, ali opasnost je bila velika i prije i dalje je velika, neovisno o izbjeglicama", rekao je Thomas de Maiziere.

Ministar je kazao da se za napadača iz vlaka, 17-godišnjeg muslimana koji je zatražio azil u Njemačkoj, sada smatra da je iz Pakistana a ne kao prije iz Afganistana.

U zemlju je došao bez pratnje odraslih i registrirao se kao izbjeglica u lipnju 2015. u Passauu, na austrijskoj granici.

Istraga za sada upućuje na to da je bio "vuk samotnjak' kojeg je na djelovanje potaknula propaganda Islamske države, kazao je.

De Maiziere je istaknuo da je vlada uvela niz mjera za jačanje sigurnosti u zadnjih godinu dana, ali i upozorio da bi se Njemačka trebala pripremiti za nove napade.

"Kao i druge europske države, kao cijela Europska unija, Njemačka je također meta međunarodnog terorizma... situacija je ozbiljna", rekao je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close