53 milijarde eura

Njemačka prijavila NATO-u rekordni vojni proračun za 2021.

To je 3.2 posto više nego 2020. kada je budžet za vojsku iznosio 51.4 milijarde eura, prenosi novinska agencija dpa.
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2021. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je NATO-u prijavila rekordni vojni proračun od 53 milijarde eura za 2021., objavili su njemački mediji u nedjelju.

To je 3.2 posto više nego 2020. kada je budžet za vojsku iznosio 51.4 milijarde eura, prenosi novinska agencija dpa.

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu nadaju se da će povećanje proračuna zemalja poput Njemačke ublažiti transatlantski spor oko visine izdvajanja za zajedničku obranu.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno izjavio kako i od novog američkog predsjednika očekuje pritisak po tom pitanju.

"Svi američki predsjednici posljednjih desetljeća su se zalagali za veće vojne budžete europskih NATO partnera“, rekao je Stoltenberg u razgovoru za dpa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je 2018. zaprijetio izlaskom SAD-a iz saveza ako članice ne povećaju izdatke za NATO do dva posto BDP-a.

Prošle godine Njemačka je izdvajala 1,57 posto BDP-a što je porast u usporedbi s 2019. kada je iznosio 1,36 posto. No ovaj porast je povezan s gospodarskim padom uzrokovanim koronakrizom.

Magazin "Spiegel Online“ donosi u nedjelju izvještaj po kojem Bundeswehr zbog kroničnog nedostatka novca trenutno "nije u stanju ostvariti planirane ciljeve NATO-a glede naoružavanja“.

Ministarstvo obrane strahuje da će zbog smanjenja proračuna kao posljedica koronakrize vojne snage ostati bez potrebnih sredstava, navodi časopis, a prenosi Hina.

Predstavnici Bundeswehra traže povećanje budžeta zbog porasta vojne opasnosti od Rusije i Kine, posebno na području kibernetike.

Kopirati
Drag cursor here to close