Korak po korak

Njemačka postupno ukida granične kontrole

''Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu Maas.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka od subote postupno smanjuje kontrole na granicama koje bi trebale u potpunosti biti ukinute do 15. lipnja, priopćio je u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

''Kontrole prema Luksemburgu bi trebale biti ukinute već ovog petka, a isto bi trebalo uslijediti i na granici s Danskom, o čemu se još pregovara. Prema ostalim zemljama će kontrole biti provođene sporadično te će 15. lipnja biti u potpunosti ukinute“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer nakon sastanka kabineta u srijedu.

Seehofer je objasnio da je ova odluka povezana s „pozitivnim razvojem širenja zaraze“, ali je naglasio kako je u slučaju pogoršanja situacije moguće ponovno uvođenje kontrola prelaska granica.

''Ako broj novozaraženih u susjednim regijama ponovno počne snažnije rasti, vraćamo strože kontrole na granicama“, rekao je Seehofer.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će preporuka građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo biti isprva ukinuta samo za europske zemlje.

''Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu Maas.

Za sada opće upozorenje njemačkim građanima traje do 15. lipnja.

Maas je prije toga objasnio kako održavanjem upozorenja na snazi želi spriječiti ponavljanje akcija vraćanja njemačkih građana razasutih po svijetu, kao što je bio slučaj nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Preko zračnih mostova je tada u Njemačku vraćeno gotovo četvrt milijuna građana.

Austrija je danas također najavila otvaranje granica prema Njemačkoj od 15. lipnja te namjeru ukidanja kontrola i prema ostalim susjednim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close