Osjetljiva tema

Njemačka policija istraživanjem obiteljskog porijekla prizvala sjećanja na nacizam

Policijsko istraživanje 'obiteljskog stabla' posebno je osjetljiva tema u Njemačkoj budući da su tu praksu koristili nacisti kako bi pronašli građane židovskog porijekla.
Vijesti / Svijet | 13. 07. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka policija potvrdila je u nedjelju da u istrazi o nasilju u nedavnim antirasističkim prosvjedima u Stuttgartu provjerava i moguće migrantske korijene mladih prosvjednika.

Policijsko istraživanje 'obiteljskog stabla' posebno je osjetljiva tema u Njemačkoj budući da su tu praksu koristili nacisti kako bi pronašli građane židovskog porijekla.

Stoga je subotnje izvješće lista Stuttgarter Zeitung da je policijski načelnik u Stuttgartu najavio istragu obiteljskog porijekla osumnjičenih za sudjelovanje u sukobima s policijom u sklopu antirasističkih prosvjeda krajem lipnja potaknulo val kritika na račun policije.

Prosvjedi protiv policije organizirani su u lipnju širom Njemačke u znak solidarnosti sa žrtvama policijske brutalnosti nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u a oni u Stuttgartu bili su posebno nasilni.

U prosvjedima oštećeno je odnosno opljačkano 30 trgovina a 19 je policajaca ozlijeđeno dok su pokušali razdvojiti skupinu od nekoliko stotina mladih.

Policijska uprava u Stuttgartu kazala je u nedjelju da je utvrđivanje obiteljske pozadine osumnjičenih rutinska procedura.

U ministarstvu unutarnjih poslova tvrde da policija istragom želi utvrditi u kakvim uvjetima i obiteljskim prilikama osumnjičeni žive kako bi shvatila motive za sudjelovanje u neredima.

"U određenim slučajevima nacionalnost roditelja osumnjičenih provjerava se upitom u registar kako bi se utvrdilo postoji li pozadina povezana s migracijom", kazao je ministar unutarnjih poslova savezne zemlje Baden Wuerttemberg Thomas Strobl.

Ne može se govoriti o istrazi "obiteljskog stabla", policija nastoji utvrditi jesu li roditelji osumnjičenika rođeni u Njemačkoj, dodao je Strobl, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close