Nakon nereda u Americi

Strah nakon prosvjeda u Americi: Njemačka pojačala zaštitu Reichstaga

Nancelarka Angela Merkel je izrazila bojazan da bi ovi neredi mogli utjecati i na istomišljenike diljem svijeta
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2021. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon upada u zgradu američkog Kongresa njemačke vlasti su naložile pojačanje zaštite zgrade Reichstaga u Berlinu, prenose njemački mediji u nedjelju.

„Berlinska pokrajinska policija je naložila pojačanje nazočnosti snaga oko zgrade Reichstaga“, poručio je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble u pismu zastupnicima, piše Bild am Sonntag.

Nadalje se navodi kako je Schaeuble od ministarstva vanjskih poslova zatražio procjenu događaja u Washingtonu gdje su u utorak pobornici aktualnog predsjednika Donalda Trumpa nasilno prodrli u zgradu Kongresa, piše Hina.

„Mi ćemo sa saveznim organima i saveznom pokrajinom Berlin procijeniti imaju li ovi događaji u Washingtonu utjecaja na sigurnost Bundestaga“, stoji u pismu koje je predsjednik njemačkog parlamenta još u četvrtak uputio zastupnicima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj prvoj reakciji na događaje u Washingtonu izrazila bojazan da bi ovi neredi mogli utjecati i na istomišljenike diljem svijeta.

U kolovozu je u Berlinu tijekom prosvjeda protivnika vladinih mjera protiv širenja pandemije nekoliko desetaka ekstremnih prosvjednika pokušalo prodrijeti u zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda njemački parlament Bundestag.

Među njima je bilo mnogo predstavnika pokreta tzv. Građana Reicha, ekstremno desne organizacije koja ne priznaje ustavni poredak SR Njemačke.

Kopirati
Drag cursor here to close