Ništa nije isto

Njemačka obilježava Praznik rada bez tradicionalnih demonstracija

Ipak, policija će u gradovima poput Berlina ipak biti na oprezu kako bi ugasila eventualna okupljanja koja krše trenutna pravila o socijalnom distanciranju.
Vijesti / Svijet | 01. 05. 2020. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Praznik rada tradicionalno je u Njemačkoj dan glasnih prosvjeda i prepunih ulica, no očekuje se da će ovogodišnji praznik radničkih prava biti veoma različit.

Praznik će se prvi put u petak nakon više od 70 godina obilježiti bez većih javnih prosvjeda ili marševa. U gradovima diljem zemlje otkazani su događaji zbog pandemije koronavirusa.

Umjesto toga, organizatori prosvjeda poput Njemačke konfederacije sindikata (DGB) i Socijaldemoktratske stranke (SPD) održat će događaje internetskim putem.

Ipak, policija će u gradovima poput Berlina ipak biti na oprezu kako bi ugasila eventualna okupljanja koja krše trenutna pravila o socijalnom distanciranju.

U glavnom gradu odobreno je više od 20 manjih demonstracija, od kojih svaka ne smije imati više od 20 sudionika, što je daleko od događaja koji su brojali tisuće ljudi na Praznik rada.

Prosvjedi u Berlinu posljednjih su tjedana često prerasli u okupljanja koja krše trenutna ograničenja, a kritičari mjera, među kojima su poznati desničarski ekstremisti, također bi u petak trebali održati mali skup, javlja Hina.

U petak će u Berlinu dežurati oko 5.000 policajaca.

Veliki prosvjedi koji su se inače organizirali u večernjim satima otkazani su, no neki radikalni aktivisti umjesto toga pozivaju na spontane prosvjede.

Kopirati
Drag cursor here to close