Strpljivo

Njemačka: Mjere zatvaranja vjerojatno do Božića

Soeder je apelirao na građane da zadrže strpljenje kako se situacija ne bi dodatno pogoršala.
Vijesti / Svijet | 22. 11. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više njemačkih političara na saveznoj i pokrajinskoj razini se zalaže za produljenja mjera zatvaranja i nakon 30. studenog.

"Sve govori u prilog tomu da će aktualne mjere zatvaranja na snazi ostati i nakon 30. studenog", rekao je vicekancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Savezna i pokrajinske vlade su u listopadu dogovorile uvođenje mjera djelomičnog zatvaranja do kraja studenog s opcijom produljenja. Dodatne mjere, pored obveze držanja razmaka i nošenja zaštitne maske, sadrže zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i fitnes klubova te ograničenja susreta na pripadnike dva domaćinstva.

Za razliku od mjera zatvaranja na proljeće, maloprodaja nije pogođena zabranom.

Bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) je u razgovoru za isti dnevnik naglasio kako je Njemačka još daleko od cilja smanjenja Covid-19 incidencije, tj. broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana, ispod 50.

"Kako bismo imali lijepi Božić, mjere zatvaranja moramo produljiti i po mogućnosti pooštriti. I to toliko dugo dok incidencija ne padne ispod 50", rekao je Soeder.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u nedjelju bilježi 15.741 novozaraženog koronavirusom, incidencija na području Njemačke je trenutno oko 140. Vikendom se ne provode testovi u punom obimu te je zato broj novozaraženih manji od onih proteklog tjedna kada je djelomice prelazio 23.000.

Soeder je apelirao na građane da zadrže strpljenje kako se situacija ne bi dodatno pogoršala.

"Ako sada u trenutku kada dnevno imamo toliko novozaraženih izgubimo strpljenje i prekinemo mjere zatvaranja, onda opet sve kreće ispočetka i onda ćemo morati uvesti još strože mjere nego Austrija i Češka. Bolje sad produljene blaže mjere zatvaranja nego da preko Božića budemo prisiljeni uvesti stroge mjere poput onih na proljeće", rekao je Soeder.

Bild javlja da su savezne pokrajine u kojima je na vlasti demokršćanska Unije CDU/CSU jednoglasno za produljenja mjera. I njemačka kancelarka Angela Merkel je od prije poznata kao zagovornica strožih mjera zatvaranja.

Predstavnici savezne vlade i premijeri saveznih pokrajina sljedeće srijede raspravljaju o daljnjim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kako javlja Bild postoji načelni dogovor o popuštanju mjera strogog ograničenja socijalnih kontakta preko božićnih blagdana, "kako bi i osobe bez obitelji mogle slaviti s prijateljima".

Za Novu godinu bi se, kako smatra Soeder, trebalo vratiti strožim mjerama. U mnogim saveznim pokrajinama govore o zabrani pirotehnike i alkohola na javnim prostorima, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close