Neizvjesna budućnost

Njemačka koalicijska vlada pred raspadom nakon ostavke Nahles

Nahles je izjavila da će službeno podnijeti ostavku s čela Socijaldemokratske stranke (SPD) "nakon što je raspoloženje u stranci pokazalo da ja više nemam podršku neophodnu za obavljanje mojih dužnosti".
Vijesti / Svijet | 03. 06. 2019. u 11:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:alliance / Andrea Nahles

Budućnost koalicijske vlade njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak je postala neizvjesna nakon što je Andrea Nahles, čelnica manjeg koalicijskog partnera neočekivano objavila ostavku zbog loših rezultata na europskim izborima u prošlom mjesecu. 

Nahles je izjavila da će službeno podnijeti ostavku s čela Socijaldemokratske stranke (SPD) "nakon što je raspoloženje u stranci pokazalo da ja više nemam podršku neophodnu za obavljanje mojih dužnosti". 

Njen odlazak mogao bi dovesti do prijevremenih izbora ukoliko SPD odluči da napusti vladu oformljenu nakon izbora održanih u 2017. 

Lijevo krilo stranke optužilo je takozvanu "veliku koaliciju", SPD-ovu treću s Merkelom konzervativnom Kršansko-demokratskom unijom (CDU) u posljednjim godinama, za pad popularnosti stranke. 

SPD je osvojio samo 15,8 posto glasova na izborima za Europski parlament u prošlom mjesecu, što je najlošiji izborni rezultat.  

Stranački čelnici trebali bi se sastati u prijepodnevnim satima kako bi raspravljali o najboljim potezima za izlazak iz krize nakon što je vanredni sastanak u nedjelju završen bez konkretnih zaključaka. 

Rolf Muetzenich bit će prelazni čelnik stranačke skupine u Bundestagu, dok je premijeru savezne države Rhineland-Palatinate, Malu Dreyeru, ponuđeno da privremeno predvodi stranku. 

Nekoliko potencijalnih kandidata za nasljednika Nahles u nedjelju se, međutim, povuklo iz utrke za novog čelnika, uključujući ministra financija Olafa Scholza, koji je uoči njene ostavke izjavio da SPD neće ulaziti u još jednu koaliciju s CDU na narednim izborima. 

Favorit za nasljednika  Nahles sada je Manuela Schwesig, premijerka savezne države Mecklenburg-Vorpommern, prenosi dpa. 

Kopirati
Drag cursor here to close