Iz rizičnih zemalja

Njemačka će ostaviti ograničenja za neke putnike i nakon što proglasi kraj epidemije?

"Povratnici iz područja s virusnim varijantama ne bi smjeli ugroziti naše uspjehe na području borbe protiv pandemije", rekao je Jan-Marco Luczak, jedan od glasnogovornika zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU.
Vijesti / Svijet | 20. 06. 2021. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogućnost za uvođenje ograničenja za povratnike iz epidemiološki rizičnih zemalja bi trebala ostati na snazi i nakon isteka tzv. "epidemiološke situacije nacionalnih razmjera", koja će trajati do kraja rujna, najavili su političari njemačke koalicijske vlade u nedjelju.

"U Njemačkoj borba protiv pandemije protječe uspješno no u drugim dijelovima svijeta je prisutna velika opasnost od novih varijanti virusa", rekao je Jan-Marco Luczak, jedan od glasnogovornika zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU.

Zato bi vlastima trebao na raspolaganju ostati mehanizam za uvođenje ograničenja kod povratka iz epidemioloških područja, poput obveze testiranja, bez obzira na epidemiološku situaciju u Njemačkoj.

U Hrvatskoj rizična Varaždinska i Međimurska

"Povratnici iz područja s virusnim varijantama ne bi smjeli ugroziti naše uspjehe na području borbe protiv pandemije", rekao je Luczak.

On je najavio da će Bundestag već sljedećeg tjedna raspravljati o stvaranju pravne osnove za ovu vrstu zaštitnog mehanizma koji trenutno počiva na tzv. "epidemiološkoj situaciji nacionalnih razmjera" koja je proglašena početkom pandemije i za sada traje do kraja rujna.

Nakon isteka ovog stanja, nestaje i pravna osnova za ograničenja za povratnike u Njemačku.

Istodobno su, prema preporuci državnog epidemiološkog instituta Robert Koch, ukinuta ograničenja za osobe koje putuju iz Francuske, Grčke, Belgije, Švicarske ili Norveške.

U Hrvatskoj još jedino Varaždinska i Međimurska županija slove kao epidemiološki rizična područja.

Kopirati
Drag cursor here to close