Geert Wilders

Nizozemski zastupnik ponovo organizira natjecanje za najbolju karikaturu proroka Muhameda

Geert Wilders, poznat po svojim protuislamskim stajalištima, pozvao je pratitelje na Twitteru da mu "pošalju karikature koje prikazuju Muhameda".
Vijesti / Svijet | 29. 12. 2019. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders objavio je u subotu navečer da će ponovo organizirati natjecanje za najbolju karikaturu proroka Muhameda, više od godinu dana pošto je zbog prijetnji smrću i prosvjeda otkazao takvo natjecanje.

Geert Wilders, poznat po svojim protuislamskim stajalištima, pozvao je pratitelje na Twitteru da mu "pošalju karikature koje prikazuju Muhameda".

Zastupnik želi organizirati natjecanje u prostorijama nizozemskog parlamenta u Den Haagu, pozivajući se na slobodu govora.

"Sloboda govora mora pobijediti nasilje i islamsku fetvu", napisao je čelnik Stranke za slobodu (PVV), najveće oporbene stranke u nizozemskom parlamentu.

Wilders je u lipnju 2018. najavio da kani organizirati takvo natjecanje, ali je odustao pošto je primio prijetnje smrću.

Prijedlog je naišao na osudu muslimana u svijetu, napose u Pakistanu, gdje se održalo više prosvjeda, nakon kojih su se dogodili izgredi u Nizozemskoj.

Nizozemski sud je u studenom osudio Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme "terorističkog napada" na zastupnika.

Nizozemska država osigurava Geertu Wildersu (56) 24-satnu zaštitu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close