Protjerani

Nizozemska otkrila dvojicu ruskih špijuna

Nizozemska obavještajna agencija priopćila je u četvrtak da je okrila dvojicu ruskih špijuna
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2020. u 18:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska obavještajna agencija priopćila je u četvrtak da je okrila dvojicu ruskih špijuna koji su špijunirali nizozemski znanstveni i tehnološki sektor, u potezu koji će najvjerojatnije dodatno zategnuti napete odnose između dvije zemlje.

Glavna obavještajna i sigurnosna služba, poznata po nizozemskom akronimu AIVD, priopćila je da su agenti radili u ruskom veleposlanstvu i da su imali diplomatske akreditacije. Ministarstvo vanjskih poslova obojicu je proglasilo "personama non grata", što znači da oni više ne smiju raditi kao diplomati i da moraju napustiti zemlju.

''Mi štitimo strateške interese naše zemlje prikupljanjem obavještajnih podataka i korištenjem informacija koje izlažu špijunažu. To je razlog zašto prekidamo te pokušaje špijuniranja, kao što smo učinili i sada'' - izjavio je glavni ravnatelj AIVD Erik Akerboom.

Visoki špijun je tražio informacije o vještačkoj inteligenciji, poluprovodnicima i nanotehnologiji, priopćio je AIVD.

''Ta tehnologija je civilna i može se primjenjivati u vojne svrhe, uključujući i sisteme naoružanja'' - dodaje agencija.

Nizozemsko-ruski odnosi teško su zategnuti godinama. Dvije zemlje dugo su bile u sporu oko istrage obaranja aviona aviokompanije Malaysia Airlines u 2014. iznad sukobom zahvaćene istočne Ukrajine.

Nizozemska je priopćila da smatra Rusiju zakonski opdgovornom za obaranje aviona kada je poginulo svih 298 putnika i članova osoblja na letu Amsterdam-Kuala Lumpur. Tužitelji navode da je putnički avion oboren raketom Buk koja je prebačena u Ukrajinu iz ruske vojne baze.

Moskva negira svaku umiješanost.

Nizozemska objava uslijedila je samo dan nakon što je danski tužitelj priopćio da je ruski državljanin koji živi u Danskoj optužen za špijunažu zbog navodnog dostavljanja informacija o danskoj energetskoj tehnologiji ruskoj obavještajnoj službi, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close