WHO

Niz prepreka za istraživače u Wuhanu

Izaslanstvo je početkom siječnja otputovalo u Kinu, ali je pekinška administracija upozorila da nisu dobili potrebne vize, zbog čega se tim morao vratiti nazad.
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2021. u 09:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje je otputovalo u kineski grad Wuhan kako bi ispitalo porijeklo novog tipa koronavirusa, posjetilo je laboratorij Instituta za virologiju.

Shodno tome, izaslanstvo je šestog dana rada na terenu nastavilo istraživanja u Wuhanu.

Tim stručnjaka koji je posjetio laboratorij Instituta za virologiju u Wuhanu, za koji pojedine strane tvrde da je tu izbio ili proizveden virus, razgovarao je s uposlenicima.

Nisu podijelili detalje o kontaktu, a tvrde da su se suočili s nizom prepreka u vezi s pristupom.

Institut osnovan, nakon što se 2002. i 2003. godine pojavio teški akutni respiratorni sindrom (SARS), a u cilju pohrane informacija o koronavirusu, postao je tema nekoliko teorija da je COVID-19 tu proizveden i greškom iznesen u vanjski svijet.

Kineski dužnosnici su odbacili te tvrdnje, te navode o tome da je COVID-19 izbio i uvezen iz drugih zemalja putem mora, ali to još uvijek nije potvrđeno.

Kina je ranije odbacila zahtjev američke administracije o pokretanju istrage o porijeklu virusa, a nakon što je Australija u travnju 2020. pozvala WHO na pokretanje međunarodne istrage, uvedena su ograničenja u vezi s izvozom u tu zemlju.

Nakon međunarodnih pritisaka, došlo je do formiranja međunarodnog tima kojeg čine stručnjaci iz SAD-a, Australije, Njemačke, Japana, Velike Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama.

Izaslanstvo je početkom siječnja otputovalo u Kinu, ali je pekinška administracija upozorila da nisu dobili potrebne vize, zbog čega se tim morao vratiti nazad.

Nakon dobivenih potrebnih dozvola, tim stručnjaka je privatnim zrakoplovom doputovao 14. siječnja, a u Kini je proveo 14 dana u karanteni, te su tijekom tog razdoblja održali niz online sastanaka.

Kopirati
Drag cursor here to close