Nestala bez traga

Nitko ne zna gdje je prva Sadamova žena

Bila je okrutna i gramziva, a Velika Britanija nije ni njoj ni njezinim kćerima odobrila azil
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2018. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikimedia Commons / Saddam i Sajida s obitelji

Vrlo se malo toga zna o prvom braku Saddama Husseina sa Sajidom Talfah. Prije svega, njihov brak je bio dogovoren, a njihovi su ga roditelji dogovorili dok su Saddam i Sajida imali jedva 10 godina. Iako se to čini srednjovjekovnom praksom prema zapadnim standardima ljudskih prava i sloboda, dogovoreni brakovi u muslimanskim su zemljama dio običaja koji se nerijetko poštuju i danas.

Bila učiteljica prije udaje za rođaka

Međutim, Sajida je bila i kći Saddamaovog ujaka, što znači da su ona i Saddam bili prvi rođaci, što stvara dodatni - medicinski problem.  Par se vjenčao negdje 1963. godine, točan datum je nepoznat, i dobili su petero djece: Udaya, Qusaya, Raghada, Ranu i Halu, piše Express.hr.

Prema upućenima, Sajida je  je bila učiteljica prije nego što se udala za rođaka, a nakon vjenčanja uživala je u društvenom položaju koje joj je donio brak s visokopozicioniranim iračkim vladinim dužnosnikom.

Sajida Talfah nosila je dizajnersku odjeću iz Europe, imala skupocjeni nakit i kosu je bojila u plavo.

Nasilna i pohlepna

Jedna žena koja je poznavala prvu damu Iraka svjedoči da je Sajida silno "težila ... da bude bijele puti" pa je na lice stavljala velike količine pudera da je izgledalo kao da joj je netko bacio u lice brašno. Trgovci u Bagdadu navodno su strijepili od Saddamove žene jer je rijetko platila punu cijenu za sve, unatoč "svom tom silnom bogatstvu, koje je zapravo bilo pokradeno od iračkog naroda."

Drugi pak tvrde da je i ona, kao i njezin suprug, zapravo bila vrlo nasilna i pohlepna. Žena koja je radila kod njih kao kućna pomoćnica opisala ju je kao 'okrutnu ženu koja je zlostavljala poslugu', a drugi put je svog psa ostavila cijeli dan na žegi bez vode. Htjela ga je tako ubiti i kazniti jer ju je ugrizao. Saddam je bio vrlo oprezan kako bi u javnosti ostavio o sebi što bolji dojam. Kad je jednom dao intervju 1978. godine izjavio je da je u braku "najvažnije da muškarac nikad ne dopusti da se žena osjeća osamljenom i napuštenom".

Naravno, kao i većina Saddamovih izjava kojima je ostavljao utisak dobričine na vanjski svijet, ovo poštovanje prema Sajidi je bila čista glupost. Glasine da diktator ima brojne ljubavnice nisu bile nikakva tajna. Jedna od njih je imala posebno mjesto u njegovom srcu, a zvala se Samira Shahbandar. Činjenica da su i Hussein i ljubavnica već imali supružnike, nije ih navodno spriječila da se potajno vjenčaju 1986. godine.

Shahbandarin suprug mudro je šutio i prešao preko toga, a i Sajida nije mogla ništa. 

Bilo da se Saddam doista oženio za Shahbandar ili ne, par se počeo javno prezentirati krajem 80-ih godina, što je Sajidu i njezinu obitelj sve više ljutilo, piše Allthatinteresting.  Adnan Khairallah, Saddamov šogor i ujedno njegov bratić, a zapravo Sajidin brat, bio je vrlo glasan zbog nečasne prirode Saddamovog odnosa prema njegovoj sestri.

No, Adnan je vrlo brzo ušutkan tako da je poginuo u vrlo neobičnom padu helikoptera. Godinu dana kasnije jedan od Saddamovih tjelohranitelja priznao je da je postavio eksploziv u helikopter prema Saddamovoj naredbi.  

Odbijen azil u Britaniji

Mnogi članovi obitelji Hussein bili su prisiljeni pobjeći iz Iraka tijekom zaljevskog rata, da bi se vratili kad je sve završilo. Sajida se 2003. godine trebala odreći svog luksuznog života - neposredno pred bombardiranje Bagdada, ali nije poznato kako je i gdje završila. 

Navodno je, s dvije kćeri, zatražila azil u Britaniji, ali zahtjevi nisu odobreni jer im je britanska vlada odbila dati dozvolu boravka, uz objašnjenje da zemlja "nije bila obvezna dati azil ljudima koji su sudjelovali u zlouporabi ljudskih prava".

Sajida Talfah uživala je u bogatstvu i lukszu na račun milijuna Iračana koji su živjeli u siromaštvu i vječnoj opasnosti da budu strpani u zatvor, u vrijeme Saddamove diktature. Čak i da Sajida nije bila izravno uključena u silna mučenja i ubojstva koja je naređivao njezin suprug, svaki njezin dragulj i svaki njezin izlet u Pariz, bio je plaćen iračkom krvlju.

Kopirati
Drag cursor here to close