Trump

''Nismo sretni s Kinom''

Trump je rekao da je 'netko' davno mogao zaustaviti pandemiju, "nepotrebnu smrt" uslijed covida-19.
Vijesti / Svijet | 28. 04. 2020. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u ponedjeljak navečer da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom i rekao je da njegova administracija provodi "ozbiljne istrage" kako bi saznala što se točno dogodilo.

"Provodimo ozbiljne istrage... Nismo sretni s Kinom", rekao je Trump na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u Vrtu ruža Bijele kuće, piše Hina.

Nepotrebna smrt

"Mi smatramo da se to moglo zaustaviti na izvorištu. To je moglo biti brzo zaustavljeno i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom", rekao je

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Državama, Trump je rekao da je broj oboljelih od covida-19 u padu ili se stabilizira diljem zemlje.

"U svim slučajevima ide nabolje", kazao je. "Ovo je stvarno užasna situacija s kojom smo suočeni, ali oni napreduju."

Dodao je da se javlja "glad" za povratkom na posao.

"Osiguravanje zdravlja našeg gospodarstva ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije - ti ciljevi idu u paru", istaknuo je.

Trump je rekao da je 'netko' davno mogao zaustaviti pandemiju, "nepotrebnu smrt" uslijed covida-19.

Posao s respiratorima

"Toliko nepotrebne smrti je bilo u ovoj zemlji", rekao je. "To je moglo biti zaustavljeno, ali izgleda da je netko davno odlučio da to neće napraviti na taj način i cijeli svijet pati zbog toga."

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest tjedana nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti.

"Da, izgubili smo puno ljudi ali ako pogledate prvotne projekcije koje su bile 2,2 milijuna, mi vjerojatno idemo prema 60.000 do 70.000", kazao je.

''To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka", dodao je navevši kao primjere zatvaranje granice i "nevjerojatan" posao koji je njegova vlada napravila s respiratorima.

Dobra ideja

Zamoljen da komentira porast broja trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju u državi Marylandu nakon što je predložio da bi se ona mogla koristiti u liječenju covida-19, Trump je rekao kako ne može shvatiti zašto je do toga došlo.

"Ne mogu shvatiti zašto. Ne mogu to shvatiti."

Američki predsjednik je izjavio da zna kako je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un te da se nada da je dobro nakon nagađanja zadnjih dana o njegovom zdravstvenom stanju.

"Ne mogu vam točno reći", kazao je Trump odgovarajući na pitanje o Kimovom zdravstvenom stanju.

"Da, imam dobru ideju, ali ne mogu sada govoriti o tome. Samo mu želim dobro."

"Nadam se da je dobro. Znam kako je, relativno govoreći. Vidjet ćemo, vjerojatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti", kazao je.

Datum izbora

Na pitanje je li razmatrao odgodu predsjedničkih izbora predviđenih za studeni, Trump je odgovorio da "nikada nije razmišljao o promjeni datuma izbora".

"Zašto bih to učinio? 3. studenoga. To je dobar broj."

Joe Biden, vjerojatni kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, rekao je u četvrtak da će Donald Trump sve učiniti ne bi li odgodio izbore i tako sačuvao izglede za pobjedu.

Kopirati
Drag cursor here to close