Udar na demokraciju

Nijemcima najveća prijetnja Amerika

Kao najveću opasnost po demokraciju uopće, ispitani građani Njemačke navode gospodarsku neravnopravnost…
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2021. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč simpatijama za novog američkog predsjednika Joea Bidena, građani Njemačke Sjedinjene Države još uvijek doživljavaju kao veliku prijetnju po demokraciju, veću od Rusije ili Kine, piše Spiegel Online u srijedu, piše Hina.

Prema ispitivanju javnog mnijenja "Democracy Perception Index", što ga je za zakladu Alliance of Democracies proveo institut Latana, 36 posto ispitanih građana Njemačke smatra da su Sjedinjene Američke Države već prijetnja po demokraciju u Njemačkoj nego Kina (33 posto) ili Rusija (29 posto).

Kad je u pitanju globalna demokracija, Nijemci su još kritičniji: 51 posto ispitanih smatra kako SAD negativno utječe na demokratske procese u svijetu.

Politolozi smatraju da je za promjenu odnosa prema SAD-u, koji je prije, posebice za Zapadnu Njemačku, simbolizirao demokraciju i borbu za slobodu, "zaslužno" četiri godine vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Izborno razdoblje Donalda Trumpa je bez sumnje trajno naškodilo povjerenju europskih partnera prema SAD-u", rekao je direktor zaklade Alliance for Democracies, Jonas Parello-Plesner, za Spiegel Online.

On ipak zaključuje kako je u ispitivanju ipak primjetan "Bidenov efekt", koji je utjecao na porast pozitivne percepcije SAD-a u usporedbi s prošlom godinom.

Kao najveću opasnost po demokraciju uopće, ispitani građani Njemačke navode gospodarsku neravnopravnost, preveliku moć velikih tehnoloških koncerna te ograničenje slobode mišljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close