Istraga

New York Times tvrdi da posjeduju snimku udara iranskog projektila u ukrajinski avion

Prema pisanju New York Timesa, putnički avion Ukrainian Airlines pogođen je iranskom raketom nekoliko minuta nakon polijetanja iz Teherana.
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2020. u 08:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

New York Times tvrdi da imaju snimke koje dokazuju da je ukrajinski avion, koji je pao u Teheranu, oboren iranskim projektilom, prenosi Anadolu Agency (AA). Prema pisanju New York Timesa, putnički avion Ukrainian Airlines pogođen je iranskom raketom nekoliko minuta nakon polijetanja iz Teherana.

Navodno imaju snimke koje dokazuju da je oboren projektilom iznad grada Parand, u blizini aerodroma u Teheranu. Američki zvaničnici tvrde, pozivajući se na obavještajne agencije te zemlje, da je ukrajinski avion oboren projektilom ispaljenim sa iranske strane.

Ukrajinski avion, koji je pao u Iranu, vjerovatno je greškom slučajno oborio iranski projektil, izjavio je ranije kanadski premijer Justin Trudeau.

Trudeau je potvrdio da su obavještajni podaci iz različitih izvora doveli do tog zaključka, ali da samo "potpuna i vjerodostojna istraga" može definitivno potvrditi ove navode.

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu.

Ranije je rečeno kako je avion pao iz tehničkih razloga, međutim, točan uzrok još nije utvrđen. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

 

Kopirati
Drag cursor here to close