Po zakonu ni ne mora

Netanyahu kaže da neće podnijeti ostavku

Ako izraelski glavnog državni odvjetnik odluči podići optužnicu protiv premijera, on će ju objaviti tijekom saslušanja a nakon toga optužnica može biti podnesena sudu
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2019. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da neće podnijeti ostavku ako državni odvjetnik prihvati policijsku preporuku i podigne optužnicu protiv njega prije nego što posluša njegovu stranu priče.

Netanyahu je najavio prošli tjedan da će Izrael održati prijevremene opće izbore u travnju, na kojima će pokušati dobiti novi mandat koji bi mu mogao pomoći da prebrodi moguće optužbe u korupcijskim istragama. Izraelski premijer upleten je u tri slučaja korupcije, piše Hina.

On poriče da je počinio bilo kakva kaznena djela. Ako izraelski glavnog državni odvjetnik odluči podići optužnicu protiv premijera, on će ju objaviti tijekom saslušanja a nakon toga optužnica može biti podnesena sudu. Upitan na tiskovnoj konferenciji u Rio de Janeiru hoće li se povući iz izborne utrke ako se to dogodi, Netanyahu je odgovorio: "Ne namjeravam podnijeti ostavku."

"Po zakonu, premijer ne mora podnijeti ostavku tijekom postupka saslušanja... Saslušanje ne završava dok se ne čuje moja strana", rekao je on tijekom posjeta Brazilu u povodu inauguracije brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara koja će se održati u utorak.

On je prvi izraelski premijer u posjetu Brazilu. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će Netanyahuova desničarska stranka Likud bez problema pobijediti na izborima 9. travnja.

Po izraelskom zakonu, nacionalni su se izbori trebali održati do studenog 2019. Netanyahuova će vlada ostati tehnička, dok se ne formira nova, nakon travanjskih izbora.


Kopirati
Drag cursor here to close